Een Travellerspoint blog

1 happy family @ Inle Lake

sunny 38 °C

Na een intense wandeltocht door het heuvelachtige en groene landschap van Kalaw, bereikten we per boot ons einddoel: Nyaung Shwe; een stadje gelegen aan het idyllische Inle Lake.

IMG_0851.jpg

Met open armen – hoe kan het ook anders in Myanmar – werden we ontvangen door de 2 zusters van Guesthouse 4 Sisters Inn. De kwieke dames gaven ons een bed en overlaadden ons met de heerlijkste gerechten die de Birmese keuken te bieden heeft ( chicken curry, rijst, groenten, kroepoek, bananen..) 1 gouden regel bij Sisters Inn: you pay whatever you want! En ook nog deze: If satisfied tell your friends, if not – tell us! Uit dank voor het geweldige eten en de free laundry werd onze donatie spontaan geschonken aan het plaatselijke orphan’s house. Je zou voor minder van deze 2 zussen beginnen houden. De overige 2 zusters hadden trouwens het nest al een tijdje verlaten omdat ze oa gezwicht waren voor de charmes van een, nota bena, Nederlandse man. Volstrekte waanzin, want de gemoedelijkheid die je in dit nest ervaart, ervaar je zonder twijfel in weinig ander huishouden.

_MG_2513.jpg

52 kilometer in de benen, een collectieve klacht over pijnlijke voeten en een hoofd vol kleurrijke ervaringen had ons – the European crew – dichter bij elkaar gebracht! We besloten dan ook de komende dagen samen door te brengen in het pittoreske Nyaung Shwe. Veel meer dan een boottochtje op het lake , een bezoekje aan de plaatselijke ambachtsman, een lekker dineetje en enkele stevige, frisse pintjes hadden we niet nodig om het vuur der vriendschap stevig aan het wakkeren te houden.
_MG_2476.jpg
_MG_2391.jpg
_MG_2408.jpg
_MG_2386.jpg
IMG_2014.jpg
IMG_1989.jpg

Om het feest helemaal compleet te maken, bezochten we hét festival van het jaar; the hot balloon festival in Taunghee. Na een erbarmelijke rit bovenop/in de pick-up kwamen de knallen van het vuurwerk ons al tegemoet.
IMG_0607.jpg

Asians zijn best gek! En dat werd op dit festival nog maar eens bevestigd. De drukte was enorm. Het ene gokspel na het ander werd druk bezocht door de lokale feestganger die na elk rondje winst een vreugdendansje placeerde op de repetitieve tonen van de Vengaboys. Het reuzenrad werd bestuurd door een horde stoere gasten die zonder enige vrees én op hun teenslippers het rad opklommen om dit vervolgens met behulp van hun tegengewicht aan het draaien te brengen. Anderen gingen dan weer volledig prat voor de plaatselijke ladyboy die maar moeilijk toon kon houden op de melodie die door de boxen schalmde.
IMG_2139.jpg
_MG_2287.jpg
_MG_2274.jpg
_MG_2298_-_kopie.jpg
_MG_2157.jpg
_MG_2192.jpg
_MG_2205.jpg
_MG_2208.jpg

Maar het gekste aan heel de zaak waren toch wel de ballonnen met kaarsen en vuurwerk die, ongeacht de veiligheidsmaatregelen, ter lucht werden gelaten door een enorme mensenmassa. Vaak weerklonken er kreten van bewondering, ontroering en vreugde. Maar even goed liep het soms mis, wanneer het vuurwerk, te vroeg, zijn weg zocht tussen de mensenmassa. 7 doden per jaar is geen uitzondering. Hopelijk lag de eindbalans dit jaar lager. Wij stonden gelukkig steeds op een veilige afstand. En anders zorgde de agressieve, gewapende militair hier wel voor. ( het militaire regime liet zich weer van haar mooiste kant zien)

IMG_2096.jpg
IMG_2088.jpg
_MG_2376.jpg
_MG_2079.jpg

Een ander aspect dat de gekheid van ons Zuid-Oost Aziatische vrienden mooi in de kijker zet, is hun hysterie voor idolen. In dit geval, de blanke dame of heer zijnde onszelf. Terwijl ik mijn handtekening mocht pennen op de arm van een giechelend Birmees meisje, poseerde Sacha gewillig voor en met enkele vriendelijke ( lees : gekke )locals. Terwijl wij plat gaan voor een gezond, bruin kleurtje, kijken zij met afgunst naar onze hagelwitte huid. Met bovenstaande ( leuke) gevolgen van dienst…

IMG_2182.jpg

Myanmar is onder andere om bovenstaande reden een prachtig land! Nergens voel je je zo welkom als tussen de Birmesen. Hun gastvrijheid kent bovendien geen grenzen. Meer hierover in the next episode in line..

Onze queeste naar een bus ,trein, taxi en vlucht richting Yangon. U leest het in geuren en kleuren in het volgende verslag!

Geplaatst door leslie28 4:25 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (0)

Trekking with Robin Wood

Kalaw - Myanmar

sunny 35 °C

Als de busreis tussen Mandalay en Bagan er ééntje was om niet meer te vergeten, dan is die tussen Bagan en Kalaw zeker ééntje om in te kaderen!
Met een prehistorische lijnbus vertrokken we omstreeks 3.30u uit het stofferige Bagan richting stad in de vallei- Kalaw! De rit van 12u ontaardde al snel in een heuse huzarentocht. Elk plekje in de bus werd ten volle benut. Er werden zelfs stoeltjes in de middengang geplaatst. De beenruimte was nihil, de ademruimte eveneens. Koffers werden verspreid doorheen heel de bus en op het dak werden de overschot aan baggage en mensen willekeurig gestapeld.
De combinatie van een rit in deze overvolle bus zonder airco met een weg vol putten en bulten, maakt dat je na 12u zo gaar als een scampi de bus uit waggelt. Een aparte ervaring die we niet perse elke week hoeven over te doen.

Kalaw is een klein stadje in de vallei gelegen op 1300 meter hoogte. Omdat het charmante plekje omgeven wordt door bergen is het dé ideale uitvalbasis voor enkele stevige trekkingen. Samen met Jimmy de Fransman, Oscar de Nederlander, Paolo en Danniëla – Italian lovers – en een 3-tal Spaanse oudjes trokken we op een 3-daagse trekking. Gids van dienst was de immer sympathieke Indiase Robin. De man was een wandelende encyclopedie die maar al te graag zijn fauna & flora kennis met ons deelde.

_MG_1498smqll.jpg
_MG_1509small.jpg
_MG_1552small.jpg
_MG_1569small.jpg
_MG_1659small.jpg
_MG_1798.jpg

Op 3 dagen tijd wandelden we 53 kilometer doorheen het vaak adembenemende ever green forest! We aten bij een Sjamaan, sliepen bij de burgemeester van een lokaal dorpje en werden gewekt door het engelengezang van kleine monniken in een eeuwenoud klooster! Naast de prachtige tocht, bleek de mix aan Europese vriendjes een absolute voltreffer! Elke avond werd feestelijk afgesloten met een halve liter Myanmar bier, wat we ons de volgende ochtend bij ochtendglorie om 5.30u (!) vloekend beklaagden.
IMG_1774.jpg _MG_1726__800x533_.jpg
IMG_1733.jpg_MG_1676small.jpg
_MG_1778.jpg
_MG_1818.jpg
_MG_1865.jpg_MG_1875.jpg
_MG_1877.jpg
DSCN1983.jpg
DSCN2056.jpg
IMG_0343.jpg
DSCN2036.jpgIMG_0464.jpg

Na 3 dagen wandelen en enkele bleinen later, arriveerden we per boot in Nyaung Shwe, een dorp gelegen op 4 km van het befaamde Inle Lake.
Daar zou de volgende dagen het jaarlijkse Hot Balloon Festival plaatsvinden. Een festival dat volgens de locals hét event van het jaar is!

Ter land, ter zee of in de lucht? U leest het in volgende Myanmar verslagje – Inle Lake!

Geplaatst door leslie28 2:39 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (1)

Tempelhoppin’ in Bagan

sunny 35 °C

De weg van Mandalay naar Bagan is er ééntje om van te braken. De bus rammelt 6 uur lang over zanderige wegen waar de putten soms zo diep zijn, dat de g-force zich soms meester van je maag maakt. Bij aankomst waan je je onmiddellijk in the Wild Wild West. Stofferige wegen, geen taxi maar paard en kar en een dreigende, gloeiende atmosfeer komen je terstond tegemoet.

De hoeren, liquor en andere Deadwoodtaferen blijven jammer genoeg uit.

We namen ons voor om deze keer eens goed te onderhandelen over onze kamerprijs. Wegwandelen helpt vaak, maar duidelijk niet altijd. We belandden uiteindelijk in een slordige hostel waar we ‘slechts’ 12 dollar per nacht moeten betalen. De lamme, minderjarige receptionisten en het geïmproviseerde ontbijt (uiteraard toast, jam en banaan) nemen we er graag bij.

Bagan heeft meer dan 2000 tempels die je het best per fiets kan bezoeken! Fietsen in Bagan is tof en het frisse windje broodnodig. De temperatuur lijkt hier soms ongekende hoogten aan te nemen.
DSCN1781small.jpg
_MG_1227small.jpg
_MG_1214.jpg
IMG_1207.jpg
_MG_1282small.jpg

De tempels zijn groots en er huizen vaak verschillende staande en liggende Boedha’s in. De offers (van bananen tot hopen geld) gaan hier makkelijk van de hand. Erg dat de arme Birmees zijn broodnodige loon spendeert aan een fel gekleurd standbeeld waarvan zij denken dat deze voorspoed zal brengen. Het geloof in Boeddha gaat vaak gepaard met monotoon predikende monnikken of luide traditionele feestmuziek. Door dat laatste werd Sacha aangetrokken nadat we de Ananda tempel bezochten. Achter enkele bomen weerklonken traditionele Birmese liederen. We fietsten erop af en de muziek bleek uit een andere tempel te komen. De muziek was luid genoeg om het hele dorpje te vermaken. Toen we aan de plaatselijke Birmees vroegen waar we de muziek in kwestie konden kopen, verwees hij ons door naar zijn shop. Na wat gefrons en onverstaanbaar gebrabbel langs beide kanten, bleek de vriendelijke man ons het gekopieerde cd`tje te willen verpatsen. Voor 2 euro was het cd`tje van ons en zat het dorpje bijgevolg zonder muziek. Dit tot grote hilariteit van de Birmesen zelf..
DSCN1814small.jpg

Bij sunset botsen we per fiets op een ander Belgisch (!) duo dat net als ons koortsachtig op zoek is naar een tempel waarop de sunset prachtig waar te nemen is. Samen zoeken en vinden we een ferme tempel die ons de beloofde sunset oplevert. De fietstocht terug is er eentje met de petzel op de kop en de insecten in ogen en boezem. Een aparte fietservaring, maar one to remember!
DSCN1875.jpg
IMG_1320.jpg
_MG_1332.jpg

’ s Avonds ruilen we de rijst voor 1 keer in voor een pizza en die smaakt beestig goed! Tijdens het eten hebben we een gezellige babbel met het Belgische duo van de fietstocht, Ronny en Inge, en Parisien Jimmy. Ronny en Inge blijken te wonen in ... Mortsel, de wereld is toch klein.

Mount Popa ligt op een uurtje rijden van Bagan en de trotter beloofd ons ( opnieuw ) een spetterend uitzicht en een overvloed aan aapjes. We waren al verkocht bij het woord ‘aap’ en kruipen met een stel Fransen de taxi in. Na een pitstop bij een palmsuikerfabriekje ( denk rural!)
botsen we op de slapende vulkaan Popa. Na alweer een heuse klim, krijgen we het beloofde uitzicht. Mooi, maar ook niet meer dan dat. Onze interesse gaat vooral uit naar de bronstige apen die hun apenpenis maar moeilijk in de spreekwoordelijke broek kunnen houden.
Geen twijfel mogelijk dat wij afstammen van de apen!
IMG_1342.jpg
IMG_1336.jpg
mont popa

mont popa

mont popa

mont popa


mont popa monkeys...

mont popa monkeys...

Geplaatst door leslie28 22:28 Gearchiveerd in Myanmar Tagged landscapes sunsets_and_sunrises Reacties (2)

Met de fiets door Mandalay

Myanmar - Mandalay

sunny 35 °C

Na een busrit van 12 uur waar enerverende karaokegeluiden en rochelende Birmesen de boventoon nemen, kom je verkast aan in Mandalay city.

Mandalay is een stad, kleiner en gezelliger dan Yangon, waar het verkeer er duchtig op los toetert! De fiets en de brommer zijn hier het ideale vervoersmiddel om de vele Pagoda’s, kloosters en heuvels te bezoeken.

_MG_0655.jpg
_MG_0619.jpg
_MG_0612.jpg

Om de zonsondergang het best te kunnen aanschouwen, klommen we via duizend ( of zo leek het toch ) trappen de Mandalay Hill op. Onderweg krijg je het gezelschap van geïnteresseerde, soms commercieel ingestelde Birmesen en wandel je ook terstond binnen in enkele kleine Pagoda’s.
_MG_0673.jpg
_MG_0683.jpg

Op het topje van de heuvel word je gelukkig beloond met een spetterende sunset. Vele Birmezen proberen trouwens hun Engels wat bij te schaven door gesprekjes aan te gaan met toeristen. Zo ontmoetten we op datzelfde topje een Engelse leraar wiens gekke naam we al lang weer vergeten zijn. Hij vertelde ons over zijn moeilijke leefomstandigheden en over zijn geloof in Boedha. Volgens hem is Myanmar eindelijk op weg om een land te worden waar de stem van het volk wel gehoord wordt. Al benadrukte de vriendelijke man nog wel dat deze weg steil en moeilijk is. Samen met hem hopen we mee op een nieuw, beter en mensvriendelijker Myanmar.
_MG_0714.jpg
_MG_0739.jpg
_MG_0740.jpg
_MG_0743.jpg

De volgende dag sprongen we gezwind op de fiets en trokken we de stad en haar buitenwijken in. Wijk je even van het traditionele pad af, dan waan je je onmiddellijk in de outback of Myanmar! Koeien en monniken wandelen er broederlijk naast elkaar over straat, terwijl loze vissertjes en landbouwers er moeiteloos de verstikkende hitte ( 35 graden ) trotseren. Overal langs de kant van de weg vind je plastieken tuinmeubilair op midgetformaat waar je kan genieten van de lokale snack en drank ( Myanmar beer is tha shit! )
En als je de moeite doet om weer een hill met haar Pagoda te beklimmen, kom je in contact met een erg vriendelijke Birmese familie die Leslie graag had willen verpatsen aan zoon lief. ( Sacha protesteerde gelukkig. De onderhandelingen verliepen nogal moeizaam)
_MG_0853.jpg
_MG_0833.jpg
_MG_0797.jpg

Vanuit Mandalay kan je ook een bezoekje brengen aan de 3 ancient city’s.

In Amarapura kan je een 1,2 km lange houten brug aanschouwen die gebouwd is over het meer Taungthaman. Met een gondel vaar je het kalme meer over en kan je hier een unieke sunset waarnemen waar je gans lyrisch van wordt. In het klooster van Barkaya krijg je de kans om een 100-tal monnikken in alle stilte hun maaltijd te zien verorberen. Afgezien van de horde toeristen die zich gedragen als hongerige paparazzi, is dit zicht best apart, innemend zelfs!
DSCN1671.jpg
DSCN1675.jpg

Op het eiland Inwa waan je je even terug in Bokrijk. Met paard en kar voeren de lokale horsemen je langs vele pagoda’s en kloosters. Toerisme in zijn puurste vorm!

In de stad Sagaing mag je weer de berg oplopen alwaar je een mooie uitkijk hebt op de hele stad. De San Francisco look – a – like brug in Sagaing konden we ook best wel pruimen.

Next in line… Bagan! Een beschermde, wondermooie archeologische site met wel 2000 tempels!

Geplaatst door leslie28 1:57 Gearchiveerd in Myanmar Tagged sunsets_and_sunrises Reacties (4)

Hello Myanmar!

eerste dag - hoofdstad Yangon

sunny 35 °C

Thailand, the land of the ever lasting smile? Vergeet het! Nergens zoveel vriendelijke blikken, oprechte glimlachjes en dito handgewuif gezien als in voormalig Birma of Myanmar!
DSCN0779.jpg
_MG_0438_1_.jpg
DSCN1069.jpg

Myanmar is een dubbeltje op zijn kant. Velen wagen zich er principieel niet aan omdat het militaire regime weinig van haar rijkdom naar het volk laat terug vloeien. Als toerist kan je natuurlijk wel de lokale bevolking steunen en zoveel mogelijk vermijden uitgaven te doen die enkel de overheid ten goede komen.
_MG_0463.jpg

Enkele facts over het land:

- de regering houdt haar volk een vertekend beeld voor van de economische situatie van hun land (57% van het bnp zou uit natuurlijk gas komen volgens het imf, militair regime legt bevolking echter een magere 1% voor...)

  • kinderarbeid komt nog steeds voor in Myanmar
  • etnische minderheden worden verdreven (bv. Om een boorplatfrom voor Total aan te leggen of gewoon omdat ze dissident zijn)
  • verkiezingsuitslagen gemanipuleerd (1990 – verkiezing Aaung San Suu Kyi wordt geannuleerd, nobelprijswinnares 1991 leeft nog steeds in huisarrest, aanpassing van de grondwet in 2008 zodat nieuwe verkizingen in 2010 onmogelijk worden...)
  • tegenstanders van het militaire regime worden hard aangepakt (getuige de monnikenopstand in 2007 met 31 doden en 3000 arrestaties voor gevolg, althans volgens officiele cijfers, officieuze beweringen spreken zelfs van 3000 doden...)
  • bovendien kent het land geen sociaal vangnet

En daar komt nog bij dat het land bijzonder veel natuurlijke rijkdommen kent (natuurlijk gas, goud, teck (soort hout), robijn, ...) waarvan veel te weinig terugvloeit naar de lokale bevolking. Eerder dan dat, wordt de natuurlijke rijkdom uitverkocht aan 'bondgenoten' als China.
_MG_0423.jpg

Ondanks bovenstaande miserie, is Myanmar een intrigerend land met veel natuurpracht, charmante dorpjes, culturele toppers en een uitermate vriendelijke bevolking! Die laatste is dan ook erg blij om toeristen te kunnen ontvangen in hun fel omstreden land. Want uiteraard vormt het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten voor de Birmees. Hoe meer toeristen de weg vinden naar het mooie Myanmar, hoe meer buitenlandse druk er bovendien komt te liggen op het militair regime!
_MG_1043.jpg

Na een korte vlucht vanuit Bangkok, kom je aan in de luchthaven van hoofdstad Yangon.
De hoofdstad Yangon ( Rangoon) is best wel crazy! Pick up trucks, bussen, taxi’s en tuks tuks rijden er kriskras door elkaar en lijken elkaar haast te verdringen.
_MG_0560.jpg

Als de nacht over de stad valt, wordt deze hemels verlicht en komen de geuren van heerlijke curry’s en vers gebakken sprinkhanen je tegemoet.

Op straat word je voortdurend bekeken, nagekeken, toegewuifd en aangesproken. Wie wat extra aandacht kan gebruiken, zakt dus best een keertje af naar Myanmar.‘You are beautiful’ is hier ondertussen het meest gehoorde zinnetje geworden. Tot groot plezier van Leslie die dit maar al te graag als waarheid wil aannemen ;-).

Verder vind je in Myanmar geen enkele bankautomaat of bank die je van geld kan voorzien. Bad luck voor ons, want plots stonden wij – de onwetenden – in een nog onbekend land met slechts 500 dollar် op zak waarmee we ons de volgende 28 dagen zouden moeten voorzien van spijs, drank en logies. Zo goedkoop is Myanmar nu ook weer niet. De queeste naar geld aardde al vrij snel uit in een ware obsessie! Uit betrouwbare bron vernamen we dat er toch 1 oplossing was voor de wanhopige (lees: domme) toerist. Een reisbureau op de 15de verdieping van een vervallen flatgebouw (‘the olympic tower’) stond toeristen toe om geld af te halen met hun visa-kaart! Al bleek dat door de schamele internetverbinding hier in Myanmar geen sinecure. Na een hele dag proberen, een poging tot skype met onze bank en meerdere scheldtirades later, lukte het ons eindelijk om geld af te halen! Welcome in Myanmar!
Het geldverhaal krijgt ook nog een sequel. Nadat je dollars hebt kunnen bemachtigen, moet je deze nog laten wisselen in de locale munteenheid, de kyat. Dit doe je buiten op straat of op de markt na zwaar onderhandelen. Op straat is de rate sowieso beter, maar de patsers durven je al wel eens goochelgewijs wat minder kyats geven dan afgesproken. Op de markt ligt de rate dan weer stukken lager, maar daar kan je de marchanten meer vertrouwen.
Een halve dag later liepen we met 546 briefjes van 1000 kyat op zak. Zotveel geld, maar gelukkig kan je de Birmesen hier echt wel vertrouwen. Vriendelijkheid en veiligheid voorop!

Myanmar is dik bezaaid met kleurrijke Pagoda’s of tempels! Sule Pagoda is er zo eentje dat knal in het centrum ligt. Mooi, maar kitscherig. Asap meer over de Pagoda’s. Zoals je zal kunnen merken, zullen er nog duizenden volgen.
_MG_0510.jpg
DSCN1167.jpg

Kort nog even over de logies en het eten.
Hotels zijn relatief niet spotgoedkoop ( in vgl met Thailand ) en kosten gemiddeld 16 dollar voor een 2-persoonskamer met douche en wc. Meestal zijn ze proper jedoch stralen ze weinig charme uit.
Het eten bestaat uit rijst en noedels, meestal spicy, gecombineerd met kip, pork, mutton (schaap), beef of fish. Erg gevarieerd is het eten hier niet, maar als je wil, kan je hier wel met 2 personen voor 1.5 euro je buikje vol eten. Mensen met een lui darmstelsel hebben weinig toiletstops nodig. Dat spreekt voor zich…
_MG_1041.jpg

We vertrokken na 2 dagen uit de hoofdstad, de nachtbus op naar Mandalay, een stad die door vele kunstenaars waaronder George Orwell, lyrisch wordt beschreven!

Pleasecomeagain & lees hier weldra een nieuwe, spannende episode uit ons Myanmarverhaal met meer beeldmateriaal!

Geplaatst door sacha jay 21:02 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (1)

(Berichten 26 - 30 uit 33) « Pagina 1 2 3 4 5 [6] 7 »