Een Travellerspoint blog

It's Myanmar style

sunny 35 °C

Mocht u het al gemerkt hebben in onze verslagen… Myanmar is een land apart. Moeilijk te vergelijken met haar naburige Aziatische landen.
Vaak hoor je hier dan ook de leuze: ‘ hey, it’s Myanmar style’. Speciaal voor u, netjes opgesomd, een resem zaken die Myanmar Myanmar maken! Dat leek ons een mooie afsluiter van dat hoofdstukje reizen.
Een mix van pro’s en uiteraard ook cons. Want reizen is niet altijd 1 groot feest. Als je met een zonneslag, een been vol muggenbeten en een voet vol bleinen door een hete, stinkende zwaar door pollutie aangetaste stad als Yangon rondloopt, dan dringt dit besef al wel eens tot je door.

Maar dus, het lijstje:

 • Slechts 30% van heel Myanmar is toegankelijk voor toeristen. De afstanden tussen de verschillende te bezoeken plaatsen is dan ook vaak erg groot! Dit in combinatie met de verkruimelde wegen en de armzalige bussen, maakt dat reizen per bus niet steeds zo geweldig is.
 • Over het transport in Myanmar valt heel wat te schrijven. Hun obsessie voor zeemzoete love karaoke songs (iets wat trouwens in Thailand, Laos etc ook aanwezig is) bereikt steevast hun hoogtepunt tijdens de busreizen. Van 5 uur lang naar loeiharde Karaoke liederen te moeten luisteren, krijgen wij spontane brakingen. Gelukkig worden deze songs vaak afgewisseld met het monotone gepredikt van een erg serieus ogende monnik.
 • Omdat bovengenoemde busreisen vaak 12 uur kunnen duren, maakt de bus gelukkig enkele stops om te eten en plassen. Jammer genoeg gebeuren deze stops vaak op de meest onmogelijke uren waardoor je abrupt wakker wordt geschud door de busverantwoordelijke. Met de slaap nog in de ogen, krijg je vervolgens 10 minuten de tijd om een heel bord spicy noedels naar binnen te werken. Wanneer je darmstelsel uiteindelijk op gang begint te komen, moet je alweer de bus op voor een plezierige rit van alweer enkele uren. Airco op – 20 graden, karaoke op + 20 en here we go!
 • Als je door de straten van een Birmese stad wandelt, merk je vaak rode vlekken op straat of tegen de muur. De schuldigen van deze mottigheid zijn de Birmesen zelf. Bijna iedereen kauwt hier dagdagelijks Betel; een blad gevuld met kalkpoeder, tabak en betelnoot. Na enige tijd kauwen, spuwen de Birmesen dit goedje dan weer uit. Betel is in principe illegaal, maar te zien aan de rood gekleurde stoepstenen geeft niemand daar veel om. Na een eerste poging, concludeerde Sacha dat de smaak veel weg had van zeep. Een tweede poging bleef uit.

betel wordt overal op straat in Myanmar klaargemaakt

betel wordt overal op straat in Myanmar klaargemaakt


zo zien je tanden eruit als je een dagelijkse portie van het goedje tot je neemt

zo zien je tanden eruit als je een dagelijkse portie van het goedje tot je neemt


de Betel kouwende Birmees heeft altijd een zakje bij om in openbare ruimtes zijn rode Betelrochels op te vangen...

de Betel kouwende Birmees heeft altijd een zakje bij om in openbare ruimtes zijn rode Betelrochels op te vangen...

 • It’s Myanmar style…om soms geen woord Engels te begrijpen. Zelfs met behulp van het point it boekje ( nvdr: boekje waarin allerhandje handige dingen staan afgebeeld) begrijpen ze vaak nog niet dat we soms gewoon willen betalen. Gelukkig is er na lang zoeken steeds 1 iemand te vinden die uiteindelijk de boodschap begrijpt.
 • Veiligheid is voor de Birmesen een ongekend begrip. Pick ups en bussen worden volgestouwd met volwassenen en kinderen tot de banden het bijna lijken te begeven. Als de motor weer een keertje oververhit geraakt, gooien ze er gewoon een kwartier lang water op. Bizar, maar het werkt!
 • Birmesen zijn gek op vuurwerk! En ook hier speelt de veiligheid weer geen enkele rol. Zowel op het hot balloon festival als op het strand van Chaungta Beach schoten de gekleurde pijlen langs alle kanten de lucht in. Soms zelfs vlak voor je neus. Ook overdag vinden de Birmesen het nodig om vuurpijlen af te steken. Het effect is nihil, je verschiet enkel des te harder wanneer er plots boven je hoofd een geknetter te horen is.
 • Myanmar kent een echte thee cultuur. Overal op straat vind je kleine, plastieken meubilair alwaar je kan plaats nemen om gratis lauwe ( flauwe ) thee te drinken. Teatime @ 4 -> gezellig!
 • Toeristen worden hier op handen gedragen! Bij momenten wordt het zelfs een beetje eng, wanneer een groep tienermeisjes je plotseling al giechelend willen aanraken of met je op de foto willen. De eerste handtekening op een ontblote arm is ondertussen ook al een feit!

large__MG_3354__1280x853_.jpg
large__MG_3148.jpg

 • Merknamen zoals wij ze kennen, worden in Myanmar vrolijk verkracht. G Star wordt G-Tsar, Calvin Klein wordt Calvni Klein. Winkelen in een shoppingmall in Myanmar zorgt voor hilarische momenten.

large__MG_2616__1280x853_.jpg

 • De meeste Birmesen zijn overtuigd Boedhist ( ongeveer 60%) Vervolgens heb je nog Moslims, Christenen en Hindu’s. Gelukkig leven als deze mensen met hun eigen religie vreedzaam naast elkaar. Een mooi voorbeeld voor een lijstje andere landen! Uiteraard heeft het gruwelijk, hardhandige militair regime (vijand nr 1) hier veel mee te maken…
 • Bij gebrek aan een andere, overkoepelende oplossing verbranden de Birmesen hun afval op straat, voor hun deur. De geur en rook is vaak niet te harden. Over de CO2 – uitstoot en de veel gehoorde Kyoto normen nog maar gezwegen…

large__MG_4361__1280x844_.jpg

 • Omdat whiskey hier erg goedkoop is (3 dollar voor een fles), grijpt de jeugd hier vaak naar de fles. Het leven voor de Birmees is hard, drank zorgt voor de juiste verstrooing. Bijgevolg zetten de Birmesen het dan ook steeds op een (luid) zingen. Vooral de jongens hebben allen de ambitie om de nieuwe Bon Jovi te worden. Jammer genoeg hebben we er nog maar weinig te horen gekregen die het niveau van een of andere ambitieuze dorpszanger overstijgt…
 • Voetbal is de sport bij uitstek bij de Birmesen! Op straat of op het strand ontstaan spontane duellen waarbij vaak 3 meisjes tegelijkertijd in de goal staan. Leeftijd en strekking niet in acht genomen, want ook de monniken geven zich graag over aan een partijtje bal schoppen.

large__MG_3144.jpg
large__MG_3182.jpg

 • Kort besluit: hoe bizar Myanmar soms ook was, wij waren gek van hun eigenwijze Myanmar stijl! Met hun kandidatuur voor het voorzitterschap van de ASEAN top in 2014 en het vrijlaten van meer politieke gevangenen heeft het militair regime hopelijk de weg van de democratie ingeslagen. Het zal dus lang niet het laatste zijn dat we van dit intrigerende land horen...

Geplaatst door sacha jay 3:12 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (1)

Shwedagon pagoda

Yangon

sunny 35 °C

Om ons meer dan geweldige verblijf in Myanmar feestelijk af te sluiten, bezochten we dé pagoda onder alle pagoda’s : de Shwedagon Pagoda. Na het betreden van de vele trappen, doemt een fel goude pagoda voor je op! Ondanks de veelvuldigheid aan Pagoda’s die we reeds bezocht hebben, word je ook hier weer even sprakeloos bij het aanschouwen van zoveel pracht en praal. Rond de centrale pagoda vind je een overdaad aan tempels en feestelijk verlichtte Boeddha’s (liggend en rechtstaand) terug waarrond knielende Boeddhisten hun gebeden mooi synchroon en op gepaste tijdstippen weten te prevelen. Een indrukwekkend staaltje architectuur, deze Queen onder de Pagoda’s! Voor meer gedetailleerde, architecturale info, raadpleeg je best even Wikipedia of ga zelf een keertje ter plaatste kijken.
large__MG_3350__853x1280_.jpglarge__MG_3360__853x1280_.jpglarge__MG_3364__1280x853_.jpglarge__MG_3367__853x1280_.jpglarge__MG_3371__1280x838_.jpglarge__MG_3392__853x1280_.jpg
Onze 2 laatste maaltijden in de hoofdstad van Myanmar zijn nog even een korte vermelding waard. Gebakken, gekookt en sticky. Ondertussen kennen we rijst in al haar vormen en smaken. In sushi – vorm daarentegen hadden we ze deze keer nog niet geproefd. In een wat kitsch ogend Japans restaurant werden de rolls, sushi en sashimi goed bevonden.
large__MG_3031__1280x853_.jpg
Een andere lekkernij die je vaak terug vindt in de vele Chinese restaurants in de stad, is roasted duck! Er gaat niets boven een krokant gebakken eendenpootje dat je onderdompelt in een donker, zoetzuur sausje waarna het vlees vervolgens wegsmelt in je hongerige mond. De rijst en gebakken groenten zijn bijzaak, maar accorderen hier perfect bij het mooi gebakken vleesje.
Ook hier kom je best zelf een keertje proeven om het te ervaren.

Met deze 2 gastronomische lekkernijen achter de kiezen, was onze maximaal toegestane verblijfsduur in Myanmar zo goed als verstreken (nvdr: je mag max 28 dagen proeven van dit merkwaardig, mooie land en slechts 30% van het grote land is bereisbaar). Met spijt in het hart maar wetende dat er nog 3 boeiende maanden volgen, stapten we de vlieger op richting Thailand, Bangkok.

TaTa Myanmar!

Geplaatst door sacha jay 7:21 Gearchiveerd in Myanmar Tagged pagoda Reacties (1)

Chillen @ Chaung Tha beach

sunny 35 °C

3 weken Myanmar kruipt diep onder je vel! Om al die verworven, kleurrijke indrukken een plekje te kunnen geven in ons hoofd en hart, besloten we westwaarts te trekken richting Chaung Tha Beach.

Een strand is een strand. De gebruikelijke dingen die je normaal op een strand doet, gelden ook voor het sfeervolle Chaung Tha Beach!
_MG_3051__1280x853_.jpg
_MG_3053__1280x853_.jpg
_MG_3109__1280x853_.jpg_MG_3112__1280x853_.jpg

Boekjes lezen in de zon (leestip: de nieuwe van Houellebecq; the map and the territory = een aanrader!), verfrissing zoeken in het water, genieten van verse vis ( hot pot visfondue!) terwijl de zon tegen razend tempo achter de woelige zee neerdaalt, late night gitaar – en zangsessies op het strand, fotoshoots met en voor een zwerm Birmese meisjes en opschrikken van onverwacht en oorverdovend vuurwerk (op elk uur van de dag en nacht!).
Birmesen houden van voetbal, op het strand spelen ze regelmatig onderlinge duels

Birmesen houden van voetbal, op het strand spelen ze regelmatig onderlinge duels


dit jonge koppel bood zich spontaan aan voor een portret, typisch Myanmar!

dit jonge koppel bood zich spontaan aan voor een portret, typisch Myanmar!


en ook Leslie ontsnapte weer niet aan het portret van een Birmese jongedame...

en ook Leslie ontsnapte weer niet aan het portret van een Birmese jongedame...


_MG_3169__1280x853_.jpg_MG_3182__1280x853_.jpg_MG_3125__1280x853_.jpg_MG_3150__1280x853_.jpg_MG_3153__1280x853_.jpg_MG_3156__1280x853_.jpg[
IMG_3194__1280x853_.jpg
Tijdens onze tweede dag in Chaungta gingen we snorkelen en vissen met een doofstomme Birmees. Hij bood zich s’ochtends aan, wij – ondertussen gewend aan meervoudige miscommunicatie taferelen met de locals – besloten de uitdaging aan te gaan. Na meer dan een uur snorkelen en peddelen in het water, was de visvangst gering: een kleine kreeft, een blauwe vis en een hele hoop zeeslakjes. Het plaatselijke restaurant kon er gelukkig nog een lekkere lunch van maken.
_MG_3200__1280x853_.jpg_MG_3204__1280x853_.jpg_MG_3207__1280x853_.jpg
Met een gevulde maag en een uitgerust, licht verbrand lijfje, besloten voor de laatste keer terug te keren naar het drukke Yangon. 1 pagoda stond nog op het te – bezoeken – lijstje: de niet te evenaren Shwedagon Tempel!

Geplaatst door leslie28 6:16 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (0)

Zuid-Oost Myanmar: Hpa–An & Mawlamyine

sunny 35 °C

Na het toeristische, centrale gedeelte van Myanmar, besloten we het ongerepte Zuid-Oosten een keertje te gaan ontdekken.

Hpa –An is een klein stadje gelegen aan de rivier Than Lwin en omgeven door enkele prachtige hoogplateaus. Buiten alweer een pagoda en een mooie klokkentoren, valt er in de stad zelf weinig te beleven. Mr Soe van Soe Brothers Guesthouse verzekerde ons dat er in de nabije omgeving van Hpa – An gelukkig wel wat moois te bezichtigen valt.
_MG_2711__1280x853_.jpg_MG_2713__1280x853_.jpg_MG_2709__1280x853_.jpg
Hpa – An en haar mensen waren duidelijk niet voorbereid op de komst van toeristen! Geen letter Engels konden ze begrijpen en bij onze doortocht door hun stad vielen hun monden massaal open van verbazing. Ondertussen weten we gelukkig al goed om te gaan met 100 priemende blikken die je collectief aanstaren. Een vriendelijke moslim, Indisch bloed maar geboren Birmees, die we ontmoetten op de markt sprak wel een woordje Engels en vertelde ons weer wat meer over zijn land. Dat godsdiensten hier vreedzaam naast elkaar leven is volgens hem een positief aspect van het militair regime: zij houden de eenheid in stand. Er kan iets van gezegd worden. De man gaf ons ook de grappige tip misschien een bordje te dragen op ons voorhoofd: 'hello, we are from Belgium'... Zo zouden we dit niet tegen elke local moeten vertellen.
_MG_2723__1280x853_.jpg_MG_2726__1280x853_.jpg
Samen met de kwieke 60-jarige Gentenaar Luc en 2 Franse vrouwen, vertrokken we per tuk tuk voor enkele culturele hoogstandjes van formaat. De wegen lagen er opnieuw erbarmelijk bij dus maag en poep kregen al vanaf de start enkele serieuze opdoffers te verduren.

 • Gezien en goedgekeurd: de grotten van Kaw-Gon en Saddar versierd met ontelbare Boeddha beeldjes, klein en groot.

_MG_2739__1280x853_.jpg
_MG_2743.jpg
_MG_2755.jpg
_MG_2769.jpg
_MG_2849.jpg
_MG_2856__1280x853_.jpg
_MG_2875__1280x853_.jpg

 • De Lumbini garden waar 1000 identieke Boeddha’s je even het zwijgen opleggen.

where is leslie

where is leslie

 • En het Kyaik-Ka-Lat klooster (uitspreken als 'chocolat' wat enige verwarring opleverde over de aard van het klooster), gelegen op de top van een rotsknots en omgeven door idyllisch water en woest gras.

_MG_2885__1280x853_.jpg

Mawlamyine is de derde grootste stad van Myanmar en gelegen aan de zee. Op een heuvel in de stad vind je opnieuw enkele kleine en grote pagoda’s terug. Wij waren eerder geïnteresseerd in de grootste, liggende Boeddha - Win Sein Taw Ya - ter wereld! Met de scooter en een portie durf (het verkeer in Myanmar is er eentje zonder verkeersregels en met veel klaxonneren) toerden we 4 uur rond op zoek naar mister Boeddha.
_MG_2960__1280x853_.jpg
Door de verstikkende hitte werd ons oriëntatiegevoel danig in de war gestuurd. Wel 20 keer hebben we de hulp van de plaatselijke bevolking moeten inroepen. 19 keer van de 20 was de hulp verloren moeite, want iedereen stuurde ons vrolijk de verkeerde richting op.
Door ons hopeloos verloren rijden, belandden we wel bij een Indische familie waar ons een verfrissend rietsuikerdrankje wachtte. Prompt kreeg Leslie ook de plaatselijke, halfnaakte baby op haar schoot geduwd waarna Sacha onmiddellijk wat foto's begon te schieten.
_MG_2916__1280x853_.jpg_MG_2918__1280x853_.jpg
_MG_2912__1280x853_.jpg
Tot we een vriendelijke Birmees die in India werkte ontmoetten. Hij wist de weg, kocht ons een flesje water en begeleidde ons met zijn scooter richting Boeddha. We merkten al snel dat hij wel een heel raar pad koos; een afgelegen weggetje door de bossen naast een verlaten spoorweg. Uiteindelijk kwamen we bij een klein stalletje aan waar volgens hem een kleine Boeddha zijn intrek had gevonden. De grote Win Sein Taw Ya stond - zo zei hij- in zijn geboortedorp, een halfuurtje rijden verderop. Maar dan zouden we te laat zijn, de zon was namelijk al aan het ondergaan. De man nodigde ons terstond uit in zijn huis voor een diner van formaat. Zucht.
Omdat Sacha toch een vermoeden had dat hij de gate naar de liggende boeddha onderweg had gespot, reden we eigengewijs daar naartoe. We zagen een lange rij levensgrote monnikenbeelden staan en na een klein bruggetje doemde de immens grote boeddha op: fantastisch.
_MG_2928__1280x853_.jpg
_MG_2964__1280x853_.jpg
De zonsondergang was net begonnen en dus hadden we niet erg lang meer om onder de indruk te geraken van de grootste liggende boeddha ter wereld. Moe maar tevreden keerden we met de scooter terug naar het hotel. Het werd een spannende rit huiswaarts met meerdere omwegen tot we net buiten het afgesproken uur arriveerden. Nu nog een busticket voor de volgende dag en eten scoren en de dag zat erop. Een ervaring, dat zeker, op de scooter door een Birmees landschap...

Geplaatst door sacha jay 19:45 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (1)

Let's go rodeo!

Meiktila - Myanmar

sunny 35 °C

Op papier is de rit van Kalaw naar Yangon er eentje van 12 uur in een bus met airco. Tijdens de feestdagen ( hot balloon festival !) echter, besluit het hele land gebruik te maken van alle mogelijke vormen van plaatselijk vervoer. Na elke mogelijke ontsnappingsroute te hebben uitgedokterd, bleek de pick – up de enige optie.

Op 1 pick-up passen 35 volwassenen en een scharrel kinderen. Wij hebben het uitgetest! Na 6 uur cruisen door het heuvelachtige landschap alwaar de wegen er vaak verschrikkelijk bij liggen , kom je opgelucht en met pijnlijke poep aan in Meiktila. Another challenge we have conquered!
IMG_1948.jpg
IMG_1946.jpg

Plan 1 bestond er in om onmiddellijk de bus richting Yangon te nemen. Het vuurwerk, de feeërieke verlichting rond het meer en de uitgelaten Birmesen deden ons ( l&s + onze inmiddels trouwe reispartner Oscar ) er anders over beslissen.
_MG_2524.jpg
_MG_2526.jpg
_MG_2531.jpg
_MG_2542.jpg

Dat hier weinig tot nooit toeristen strandden, werd ons al meteen duidelijk. Na weer wat ‘hello’s’ ‘ Yes, we’re from Belgium’ en handgewuif later, bleken de hotels in Meiktila eivol te zitten. Gelukkig zorgde onze wanhopige blik ervoor dat 3 plaatselijke jongeren op scooter er hun taak van maakten ons aan een slaapplaats te helpen. Na enig zoeken, konden we terecht bij het plaatselijk monikkenklooster van de stad. Awesome!
Comfortabel slapen was het niet ( op een laken op de grond ) en de ochtendklok tikte af op het veel te vroege uur 6 am, maar hey, het was gratis en slapen onder het goedkeurend oog van Boeddha zuiverde terstond ook ons beklad communiezieltje.
_MG_2520.jpg

Meiktila city heeft toeristen niet zo heel veel te bieden. Gelukkig stonden onze 3 jonge gidsen vanaf 6 uur al op post om ons per scooter hun stad te tonen. Een pagoda bezoek, want hiervan krijg je nooit genoeg. ( ironie) Een bezoek aan de 3 lieve zusters van de kerkgemeenschap. ( trouwe christenen als we zijn ) een partijtje pool en een stevige curry in de plaatselijke resto om de maag nog eens keer goed op stang te jagen. Tot veel meer was ons moe lijfje toch niet meer in staat.
_MG_2560.jpg
_MG_2583.jpg
_MG_2587.jpg
_MG_2597.jpg

Blij waren we dan ook dat we om 20u mochten plaats nemen op de nachtbus richting Yangon. Bij afscheid duwden onze nieuwe vrienden ons nog wat brood, kip en tomaten in de hand en wuifden ze ons uitvoerig gedag. Gastvrijheid zei u? Me dunkt!

Geplaatst door leslie28 19:43 Gearchiveerd in Myanmar Reacties (3)

(Berichten 21 - 25 uit 33) « Pagina 1 2 3 4 [5] 6 7 »