Een Travellerspoint blog

Let’s Loop!

Pakse & het Bolaven Plateau

sunny 30 °C

Onze weg naar het zuiden lag nu volledig open. Met Pakse in het vooruitzicht, vertelt de reisgids ons dat het zuiden het meest authentieke deel van Laos is. Wat dus betekent dat de sfeer nog relaxter is & de service bijgevolg nog een streepje trager (nvdr: wachten op een ontbijtje duurt algauw 1,5 uur, gelukkig hebben vakantiegangers tijd ) Het 600 meter hoge Bolaven plateau strekt zich uit over de provincie Champasak en staat bekend om haar vruchtbare grond waar de ene koffieplantage na de andere er het landschap domineren. De Arabica Koffie van het plateau staat dan ook wereldwijd bekend om haar exquise smaak!
Bij aankomst in Pakse botsen we al onmiddellijk en niet geheel ongepland op Laurie en Albert. Samen met hen zouden we de Bolaven loop per scooter ondernemen. De Bolaven loop kan je zo kort of lang maken als je wil. Ervaren scooterrijders als we ondertussen zijn, gaan we voor een loop van 3 dagen – 2 nachten met, bij aankomst, meer dan 350 km op de teller.
_MG_5695__1280x853_.jpg
Op het programma der bezienswaardigheden staan een 5-tal verbluffende watervallen, enkele lokale bamboedorpen en scholen, een koffieplantage – en proeverij en uiteraard bij doorsteek enkele mooie uitzichten!
large__MG_5721__1280x853_.jpglarge__MG_5730__1280x853_.jpglarge__MG_5745__1280x853_.jpg
large__MG_5819__1280x853_.jpglarge__MG_5856__1280x853_.jpglarge__MG_5865__1280x853_.jpg
Dag 1 is er eentje van goed berijdbare wegen waarbij we enkele animistische dorpjes bezoeken. De bewoners, animisten, bereiden zich tijdens hun leven al voor op de dood en maken bijgevolg al een voorraad aan doodskisten aan. Een lugubere gedachte voor ons, westerlingen, voor wie een bezoek van pietje de dood nog altijd een weinig besproken en erg beangstigend onderwerp is. Het animistische dorp had zich, naast het vervaardigen van doodskisten, bezig gehouden met het voorbrengen van voldoende nageslacht. Bij aankomst werden we dan ook al onmiddellijk omringd door een horde kinderen die in nagenoeg perfect Engels de woorden ‘pen’, ‘money’, ‘make-up’ en ‘please’ in een razendsnel tempo op ons afvuurden. Jammer genoeg waren we hier niet echt op voorbereid en susten we de kinderen met een liefkozende wangknijp en een lichtjes verontschuldigende glimlach.
Bij het vallen van de avond worden de eens zo makkelijke wegen al een stuk minder berijdbaar. Gelukkig was onze aankomst in Tad Lo niet ver af. Het dorpje Tad Lo heeft 2 bezienswaardigheden in de vorm van 2 middelgrote watervallen; de Tad Hang en Tad Lo waterval. Een strip houten bungalows strekt zich uit omheen het watergeweld en geeft je een prachtige uitzicht bij zonsondergang. Waar toeristen zijn, zijn eet – en drankgelegenheden en daar maken wij maar al te graag gebruik van. Samen met alweer een ander Belgisch duo kraakten we die avond een stevig voorraadje bier wat de plaatselijke beergarden haar gemiddelde inkomsten voor de maand november stevig de hoogte injoeg!
large__MG_5760__853x1280_.jpglarge__MG_5763__1280x819_.jpglarge__MG_5779__853x1280_.jpglarge__MG_5787__1280x853_.jpglarge__MG_5789__1280x853_.jpglarge__MG_5801__1280x853_.jpg
bonnie and clyde?

bonnie and clyde?


large__MG_5889__1280x853_.jpg
large__MG_5890__1280x853_.jpg
Voor dag 2 stonden er 140 km op het programma, waarvan de eerste helft van de dag er eentje was over verharde wegen. Tegen 80 km per uur cruisen we op en neer langs het groene Bolavenplateau en genoten we van de zon op onze snoet en de soms adembenemende uitzichten van weilanden en watervallen. In de namiddag echter gingen de asfaltwegen over in modderige zandwegen met een maximum aan uitdaging en een minimum aan rijcomfort. De jongens werden op slag gebombardeerd tot de plaatselijke Stefan Everts terwijl ze zonder vrees de zanderige paden doorkliefden. Het oorspronkelijke plan bestond er in om in de helft van de route een guesthouse te zoeken opdat we voor het vallen van de avond de scooter aan de kant konden zetten. Jammer genoeg hadden de anders zo commercieel denkende Laotianen hier niet aan gedacht en was er dus ook geen enkele vorm van accommodatie te bespeuren. De eerstvolgende stad was Paksong, zo’n 40 km verderop. Met dit vooruitzicht en de full moon die ons weldra zou begroeten, reden we fors vooruit naar onze eindbestemming van dag 2. Gradueel werden de putten in de weg dieper, de zichtbaarheid beperkter en maakte de zonnige dag plaats voor de kille, donkere nacht. Met de volle maan als enige lichtbron reden we wat onzeker onze bestemming tegemoet. Regelmatig zagen we lichten opdoemen en leek ons einddoel bereikt. Maar telkens moest onze ijdele hoop plaats maken voor alweer een teleurstelling wanneer een klein dorp of fabrieksite verscheen. De scootertrip ontaardde in een huzarentocht waar maar geen einde aan leek te komen…
Toen plan B steeds meer op de voorgrond begon te komen (deze bestond er in onderdak te zoeken bij een plaatselijk gezin) doemde plotsklaps, als ware het een kerstwonder, een lichtgevende, hoge elektriciteitspaal in kerstboomvorm voor ons op. Sacha zag de flikkering en begon al te juichen, terwijl wij – ontnuchterd door de 2 teleurstellende ervaringen die ons eerder voorvielen – voorzichtig opnieuw begonnen hopen dat dit wel eens eindelijk Paksong zou kunnen zijn. Toen we opnieuw een verharde weg zagen, een aan – en afrijden van auto’s en een Karaokebar wisten we dat er dan toch een einde was gekomen aan onze 10 uur durende uitdagende scootertocht van dag 2. We boekten een grote kamer met warme (!) douche in het eerste, het beste en duur hotel (naar Belgische normen eigenlijk nog best goedkoop als in 20€ voor een suite) en trakteerden onszelf op roomservice!
large__MG_5966__1280x853_.jpg
large_CIMG3036__1280x960_.jpglarge_CIMG3388__1280x960_.jpglarge_CIMG3389__960x1280_.jpgvoor de vorige drie foto's dragen wij de dank uit aan de bonnie van de rit, (c) Laurie Tromme!

voor de vorige drie foto's dragen wij de dank uit aan de bonnie van de rit, (c) Laurie Tromme!


zo zagen we eruit op het einde van de zware tweede dag van de scootertocht door het Bolavenplateau, inderdaad, road worn, dirty and weary!

zo zagen we eruit op het einde van de zware tweede dag van de scootertocht door het Bolavenplateau, inderdaad, road worn, dirty and weary!

na de helse rit werden we beloond op een prachtige maan die twee dagen na een volledige eclips nu voorzien was van een extra kring (goed kijken, het was niet simpel dit vast te leggen!

na de helse rit werden we beloond op een prachtige maan die twee dagen na een volledige eclips nu voorzien was van een extra kring (goed kijken, het was niet simpel dit vast te leggen!


Omdat we tijdens dag 2 zoveel kilometers hadden afgelegd, was het nog slechts 50 km tot we alweer ons begin – en eindpunt Pakse zouden bereiken. Na een deugddoende nacht in een erg comfortabel met plastiek omringd bed (nvdr: Aziaten laten hun meubilair zoals stoelen, tafels en bedden nog vaak in de originele plastiek verpakking zitten - smetvrees misschien? - het oogt alleszins lelijk en kraakt/piept verschrikkelijk) vertrokken we voor een bezoek aan een koffieplantage – en proeverij. Volgens de koffiedrinkers is de Arabica koffie er eentje die duizelingwekkend goed is, ik hield het echter bij een warme choco (die ook niet te versmaden was btw!) Om de loop in schoonheid te eindigen bezochten we nog 2 kletterende watervallen en kregen we een gratis fauna & flora rondleiding op de plantages en fruittuin van koffiefabrikant …..
large__MG_6049__1280x853_.jpglarge__MG_6152__1280x853_.jpglarge__MG_6173__1280x853_.jpg
Besluit na 3 dagen loopen: when dark, stop the loop! Cause driving @ night = no good!

Geplaatst door sacha jay 4:06 Gearchiveerd in Laos Reacties (0)

Go with the flow

Welcome 2 Happyland: Vang Vieng – Vientiane

sunny 30 °C

Part 1 - Vang Vieng
De gids belooft ons dat Vang Vieng ons ‘een oase van rust’ zal aanbieden in het toch al niet te drukke Laos. De gids dateert van enkele jaren geleden en dat is er aan te merken. Van Vieng lijkt ondertussen het nieuwe Ibiza geworden en de favoriete chill out place voor jonge en dartele Engelse en Australische adolescenten. De reden hiervoor is tweezijdig. Allereerst is er dé activiteit bij uitstek; Tubing! Met een rubberen band (tube) start je op 4 km van Vang Vieng aan je afvaart over het licht kabbelende water van de Nham Kong rivier. Zonder enige vertraging arriveer je 3 uur later in het centrum van Vang Vieng! Uiteraard zagen enkele snuggere Laotianen de kans om uit deze toch wel intensieve activiteit munt te slaan. Elke 10 meter werd er daarom een houten platform met bar, dj en af en toe een death ride geplaatst. Elk bieden ze de tuber gratis shots aan en proberen ze je binnen te halen met behulp van een symbolische fles aan een touw.
Met enige scepsis maar omdat je soms gewoonweg de flow moet volgen, besloten ook wij ons over te geven aan THE tubing!
Bij aankomst moet je al onmiddellijk je tube afgeven en wordt de fles lao lao whiskey in je keelgat geduwd. Een beetje overdonderd door het gebeuren stuwt de mensenmassa je we like to party –gewijs verder naar het platform alwaar de dj de halfnaakte mensmassa aan het dansen probeert te brengen. De buckets alcohol gaan vlotjes van de hand en sommigen wagen zich aan een spelletje beerpong. We beseffen al gauw dat vele feestneuzen nooit het water op zouden gaan en dat voor hen het tuben niet meer is dat een eindeloze pub crawl. Regelmatig zorgen deze drankuitstapjes dan ook voor dodelijke ongevallen wanneer een met alcohol verzadigd persoon zich langs de bar op de puntige rotsen ‘laat vallen’. Plichtsbewust als we zijn, klommen wij wel in onze rubberen band voor een mooie afvaart langs het bergachtige Vang Viengse landschap. Het dorstige weer dwong ons geregeld halt te houden bij een sfeervolle bar waar de gratis shots vlotjes naar binnen spoelden.
Na vier uur kabbelen in het lauwe rivierwater dwong het avondgloren ons om het tuben te beëindigen. Tubing is zo leuk als je het zelf maakt en wij vermaakten ons erg goed die dag! Om ons van domme kosten te vrijwaren, kozen we voor een wegwerp waterkodakje en maakten we volgende sfeerbeeldjes (meteen de verklaring voor de kwaliteit van de foto’s):
_MG_6838__1280x853_.jpg_MG_6837__1280x853_.jpg_MG_6835__1280x853_.jpg_MG_6834__1280x853_.jpg_MG_6831__1280x853_.jpg_MG_6825__1280x853_.jpg
Het tuben maakt niet alleen dat Vang Vieng de laatste jaren de hotspot bij uitstek is geworden bij de feestgezinde jongere. Vang Vieng is 1 groot pretpark waar de + 16-jarigen zich tegen een klein prijsje perfect een volle week weten te vermaken. Je vindt er de lekkerste en goedkoopste westerse snacks, bars waar 24/24 u de herhalingen van Friends en Family Guy door je strot worden geduwd en bovendien kan je overal vragen om happy cocktails, dreamy mushrooms of dizzling pizza’s. Bij nacht loopt het voormalige idyllisch plaatsje dan ook vol zatte, opnieuw halfnaakte jongeren die na het tuben en de nodige dosis happy friends-uitzendingen zich al waggelend opnieuw naar hun guesthouse proberen te begeven. De plaatselijke bevolking vindt de evolutie van rustig dorp naar partyhub niet zo geweldig maar profiteert desalniettemin mee van de nieuwe inkomsten die deze toeristische trekpleister met haar meebrengt.
large_IMG_5343__1280x853_.jpgmet een pint in een hangmat de zonsondergang aanschouwen, vakantie?jaah!

met een pint in een hangmat de zonsondergang aanschouwen, vakantie?jaah!


large__MG_5417__1280x853_.jpgeen impressie van partytown vang vieng: free shots en knock-out jeugd om 20u...

een impressie van partytown vang vieng: free shots en knock-out jeugd om 20u...


Na al dat relaxen (een continu herhalen van dobberen op het water, drinken, eten, wifi, eten, drinken...) kan je in Vang Vieng gelukkig nog enkele mooie grotten bezoeken. Per scooter, want zo doen wij dat het liefst, reden we de Phu Kham Cave tegemoet. Na een doortocht van 1 uur in de diepe, mooie cave vol stalactieten en stalagmieten, mag je afkoelen in de exotische Blue Lagoon. Ze oogt minder tropisch dan de naam doet vermoeden, maar zorgt wel voor de perfecte afkoeling. De omgeving is bovendien ook erg bekoorlijk en dat maakt dat Vang Vieng, los van alle controverse, een leuke, alweer relaxte bestemming is in het rustige Laos.
large__MG_5157__1280x853_.jpglarge__MG_5446__1280x853_.jpglarge__MG_5441__1280x853_.jpglarge__MG_5169__1280x853_.jpglarge__MG_5229__1280x853_.jpglarge__MG_5202__1280x853_.jpglarge__MG_5237__1280x853_.jpg
pierre, is dit familie van jou die ook over water kan lopen ;-)?

pierre, is dit familie van jou die ook over water kan lopen ;-)?


ontbijten in Vang Vieng

ontbijten in Vang Vieng


Leslie's Sinterklaas' chocolate brownie

Leslie's Sinterklaas' chocolate brownie

Part 2 - Vientiane
Vientiane is nog steeds de huidige hoofdstad van Laos en de volgende bestemming op het lijstje. De stad is vrij groot en overbevolkt met bars en restaurants uitgebaat door buitenlanders die nooit afscheid hebben kunnen nemen van Laos of haar plaatselijke schoonheden. De Fransen zakken als bezetenen af naar de French Bakery voor de ovenverse croissants, terwijl de Belgen hun gading vinden in de enkele Belgische bierbars waar een Chimay al gauw 6 euro kost. Voor ieder wat wils dus, daar in het viriele (nvdr: naast bier en croissants, loopt het er ook vol van met mooie en jonge prostituees, al dan niet ladyboy) Vientiane. Heel veel heeft Vientiane niet te bieden. Zoals bijna elke stad in Laos vind je er een levendige ochtend – en avondmarkt terug. Verder is ook het Nationale Museum een bezoekje waard, alsook de vele wats die je in deze stad terug vindt. Op een 20-tal kilometer buiten de stad vind je nog het beruchte Boedha park terug, aka Xieng Khang! Een park opgericht door Luang Pu Bunleua Sulilat, een priester-sjamaan die Hindoeïsme met Boeddhisme integreerde. Waar je zijn gigantische verzameling aan Hindu en Boedhistische beelden kan bekijken. Pretty impressing en het perfecte speelterrein voor een beginnend hobbyfotograaf als Sacha.
large__MG_5551__1280x853_.jpglarge__MG_5498__853x1280_.jpglarge__MG_5562__1280x853_.jpglarge__MG_5568__853x1280_.jpglarge__MG_5576__1280x853_.jpglarge__MG_5586__1280x853_.jpg
de Franse invloed is te merken in Laos: zo heeft hoofdstad Vientiane haar eigen interpretatie van de Champs Elysees / Arc de Triomphe

de Franse invloed is te merken in Laos: zo heeft hoofdstad Vientiane haar eigen interpretatie van de Champs Elysees / Arc de Triomphe

large__MG_5469__1280x853_.jpglarge__MG_5468__1280x853_.jpglarge__MG_5463__853x1280_.jpg
Uitgekeken, volgegeten en moe gefotografeerd kropen we de bus op richting Pakse alwaar er ons 2 oude bekenden zouden opwachten.

PS: Onderwijs in Laos
Oh ja, op de terugweg van de Phu Kham Cave, passeerden we een lokaal schooltje. Daar zag Sacha de kans om enkele foto's te schieten. Hij herhaalde deze activiteit in Vientiane. Hieronder een selectie, speciaal voor de collega's van Sacha! De bijsluiter bij de foto's vermeldt trouwens dat onderwijs goed geregeld is in Laos, in elk klein dorpje vind je wel een schooltje. Een zeer nuttige investering die de communisten vaak realiseren met steun van het buitenland, zo zie je vaak dat een schooltje werd opgericht met steun van pakweg Japan.
large__MG_5484__853x1280_.jpglarge__MG_5493__1280x853_.jpglarge__MG_5489__1280x853_.jpglarge__MG_5282__1280x853_.jpglarge__MG_5270__1280x853_.jpglarge__MG_5265__1280x853_.jpglarge__MG_5314__1280x853_.jpg

Geplaatst door sacha jay 7:15 Gearchiveerd in Laos Reacties (0)

You tall my friend!

sunny 30 °C

De provincie Luang Namtha ligt in het noordwesten van Laos en dichtbij de grens met China. Deze provincie heeft 125.000 inwoners, die zijn onderverdeeld in 39 afzonderlijke groepen. Daarmee heeft Luang Namtha de grootste etnische verscheidenheid van het land. Je vindt er dan ook een heleboel ethnische bergvolkeren zoals de Hmong, Lenten, Akha, Mien en anderen terug! De gelijknamige hoofdstad, die verder vooral stoffig en wat karakterloos is, biedt haar toeristen dan ook verschillende ecotrekkingen aan naar deze bergdorpen.
Wij kozen voor een trekking van 2 dagen door woud en jungle met een verblijf in een Hmong dorp!

Onze gids Sai was een 25-jarige snaak die het Engels jammer genoeg maar mondjesmaat beheerste. De beloofde, uitvoerige info over fauna & flora bleef dan ook grotendeels uit en het point it boekje kwam des te meer van pas. large_IMG_4834.jpg
Voor de start van de trekking ging hij samen met ons langs de ochtendmarkt om het ontbijt, lunch en diner voor de komende dagen bij elkaar te sprokkelen. De ochtendmarkt zorgt met haar explosie aan geuren en haar wat confronterende slagerafdeling (buffalo bloed, varkenspoot en koeienkop stonden in promotie!) voor een directe wake-up-call! De aankoop bestond uit kool, rijst, Buffalo vlees, ui en enkele kruiden. We wisten dus al snel dat de komende maaltijden van een ééntonig patroon zouden worden.
large__MG_4768__1280x853_.jpgop de ochtendmarkt kan je zelfs kikkertjes kopen als ontbijt, of liever als lunch? (nvdr: de kikkers leefden nog en prijkten aan een stokje, klaar om gekookt te worden...)

op de ochtendmarkt kan je zelfs kikkertjes kopen als ontbijt, of liever als lunch? (nvdr: de kikkers leefden nog en prijkten aan een stokje, klaar om gekookt te worden...)


tja, het uitnijpen van een puist is nu eenmaal bij tijd en stond nodig...

tja, het uitnijpen van een puist is nu eenmaal bij tijd en stond nodig...


large__MG_4773__853x1280_.jpglarge__MG_4782__853x1280_.jpglarge__MG_4783__1280x853_.jpg
De eerste dag wandelden we langs rijen rubberbomen, smalle zandwegen en kregen we een geïmproviseerde picknick op bananenbladeren en enkele verbluffende uitzichten voorgeschoteld.
large__MG_4802__853x1280_.jpglarge__MG_4824.jpg
large__MG_4899__1280x853_.jpg
Bij aankomst in het Hmong dorp lag het etnisch dorp met haar bamboowoningen en talrijke kip, big en hondenpopulatie er maar verlaten bij. De dorpsleden waren duidelijk niet op de hoogte gebracht van onze komst en waren dan ook allen nog naarstig aan het werk op de verder gelegen farm. Mits wat aandringen bij Sai, bezochten we dan zelf maar enkele huisjes om een beter idee te krijgen van de woonomstandigheden van deze Hmongmensen. Na hun terugkomst in het dorp begonnen de lokale gids en Sai op primitieve wijze en met weinig anders dan 1 enkel vuur, ons diner voor te bereiden; Buffalo laap, fijn versneden gekookt buffalo vlees met limoen, look en andere kruiden. De Laotiaanse keuken is lekker!
large__MG_4920.jpg
een heel gezin op de scooter is in Laos of ZO-Azië geen ongewoon zicht

een heel gezin op de scooter is in Laos of ZO-Azië geen ongewoon zicht


Na ons diner kregen we nog enkele shots Lao Lao whiskey aangeboden die net als in Myanmar spotgoedkoop in de handel te verkrijgen is! Onze timing bleek deze keer perfect te zijn, want niet veel later dan het degusteren van de whiskey werden we getuigen van een traditionele vertoning ‘geesten oproepen’. Om hun familie te beschermen, richten de familiehoofden zich 1 à 2 keer per jaar tot de spirits om hen om hulp en steun te vragen. Het tafereel is best apart en zorgde ervoor dat we bijna 2 uur lang geboeid naar het gezang van een enkeling zaten te luisteren. Terwijl het familiehoofd contact zocht met de oppergeest, beloonden de familieleden de spirits met enkele sappige offers. Een volledig gevild big werd presentabel op een schotel geplaatst terwijl 'spirits money' (een veredelde versie van papieren bootjes) bij tijd en wijlen in brand werden gestoken.
large__MG_5049__853x1280_.jpg
large__MG_5033__1280x853_.jpglarge__MG_5010__1280x853_.jpglarge__MG_5052__853x1280_.jpg
Rond middernacht was de geest eindelijk voldaan en werd hij, als ware hij een ware heer van goede komaf, naar buiten geleid. Wij vertrokken terug naar onze primitieve hut voor een nachtje slapen op harde bambootakken.
de volgende ochtend kregen we van het familiehoofd nog een initatie op een etnisch muziekinstrument bij het ontbijt voorgeschoteld

de volgende ochtend kregen we van het familiehoofd nog een initatie op een etnisch muziekinstrument bij het ontbijt voorgeschoteld

large__MG_5075.jpglarge__MG_5089.jpg
De volgende dag trokken we moedig verder en worstelden we ons 3 uur lang door een kluwen van jungletakken. De lente was in het land, want in de namiddag botsten we op het kleine bamboedorp van de etnische minderheid genaamd de Lenten. Zowel de mannen als vrouwen dragen donkerblauwe, katoenen kledij die ze naar verluidt eigenhandig en met het nodige geduld maken. Het haar van de vrouwen is versierd met zilveren munten en hun wenkbrauwen zijn onbestaand. Op de vraag of we enkele foto's mochten nemen van dit leuk ogend volk, was het antwoord 1 van twijfel en de verwachtingen 1 van financiële aard. Gelukkig zorgden de gratis bedeling van potloden voor de kleintjes en vreemde munten voor de fiere dames ervoor dat de Lenten zich gewillig voor de lens plaatsten.
Het resultaat ziet u hieronder.
large__MG_5095__1280x853_.jpglarge__MG_5099.jpglarge__MG_5105__1280x853_.jpglarge__MG_5116__1280x853_.jpglarge__MG_5119__1280x853_.jpg
Na 6 uur stevig trekken door de jungle, het woud, langs gammele bruggen en kleine riviertjes, bereikten we opnieuw de stad Luang Namtha.

Geplaatst door sacha jay 0:54 Gearchiveerd in Laos Reacties (2)

Along the Mekong river…

Entering Laos

sunny 30 °C

Er zijn verschillende mogelijkheden om via Thailand Laos binnen te dringen. Wij kozen ervoor om de bus tot Chang Kong te nemen (een stadje op de grens met Laos ) om van daaruit met de slow boat een 2-daagse trip te maken richting Luang Prabang, de koloniale trekpleister van Laos.
large__MG_5614__1280x855_.jpg
De slow boat vaart - uiteraard traag - de stroom van de Mekong rivier af. Voor je ontplooit zich een afwisselend berglandschap waar de vegetatie wild en groen om haar heen groeit. Rotsen bepalen de contouren van de kustlijn. Kleine zandbankjes met terrasvorming doemen bij tijd en wijlen achter de rotsen op. In de ochtend hangt de mist nog dreigend over de bergtoppen heen, maar nadien wanneer de zon haar stralen tussen de wolkenmassa door duwt, krijg je een stilleven voorgeschoteld waar je spontaan lyrisch van wordt. Het uitzicht is adembenemend en zorgt terecht voor een prachtige vaarervaring.
large__MG_4063__1280x853_.jpglarge__MG_4076__1280x853_.jpg
Op dag 2 kom je dan uiteindelijk op je bestemming aan; Luang Prabang. Dit kleine stadje doet met haar vele koloniale, prachtige Franse huizen weinig Laotiaans aan. De hoofdstraat ligt er netjes bij (de vuilniskar doet er zelfs dagelijks haar ronde, een zichtbaar verschil met de rest van het land en pakweg Myanmar!) en wordt geflankeerd door verschillende bakeries en restaurants die ons het beste van de Franse en Westerse keuken aanbieden. Op straat bepaalt de blanke specie het uitzicht en regeert het Engels boven de plaatselijke tongval.
Toeristisch, ja zeker, maar het stadje gelegen tussen de Mekong rivier en de Nam Khan stroom oogt erg charmant! Niet voor niets is Luang Prabang dan ook uitgegroeid tot de hotspot bij uitstek voor de toerist die wil genieten van een lekker glaasje Merlot in een relaxte atmosfeer!
Laos is een communistisch land en dat zie je vooral door de rode vlag met sikkel en aambeeld die, naast de nationale driekleur verplicht aan elke guesthouse of hotel prijkt.
large__MG_4134__1280x853_.jpg
large__MG_4648__1280x853_.jpg
large__MG_4271__1280x853_.jpglarge__MG_4371__1280x853_.jpglarge__MG_4653.jpg
large__MG_4326__1280x853_.jpg
Meer weten over het communisme is moeilijk aangezien weinig Laotianen het Engels vlot genoeg beheersen om een diepgaand politiek gesprek te houden. Zelfvoorziening is er alleszins de normaalste zaak ter wereld, dat merk je aan de vele bergvolkeren en etnische minderheden.

Gewapend met een laptop in onze rugzak, is de verleiding groot om af en toe het net te verkennen op zoek naar Belgische nieuwtjes. Groot was dan ook onze verbazing toen we lazen dat een mogelijke regering eindelijk in zicht was! Dit heuglijke nieuws vierden we dan ook duchtig met het Belgische stel Albert en Laurie die we op onze fabuleuze boottocht hadden ontmoet. Luik was hun hometown, Frans hun moedertaal maar gelukkig mochten we ons nog altijd allemaal Belgen noemen (dank u meneer Di Rupo).

De geplande 2-daagse in Luang Prabang kreeg door het gezellige gezelschap een verlengstuk van enkele dagen! Luang Prabang en haar omgeving werden dan ook ten volle door ons uitgekamd! Een verfrissende duik in de tropische waterval van Tat Kuang Si katapulteerde ons perplex naar een scene uit Lost waar Evangeline Lily dartel en gehuld in minibikini het azuurblauwe water door ploetert. Vooraleer we de watervallen bereikten, konden we nog kennis maken met een familie zwarte beren die huisden in het natuurpark rondom de watervallen.
large__MG_4425__1280x853_.jpglarge__MG_4457__1280x853_.jpglarge__MG_4509__1280x853_.jpglarge__MG_4538__1280x853_.jpg
Onze gezamenlijke interesse voor geestverruimende, lokale dranken resulteerde in een mountainbiketocht naar de Whiskey village! De helse tocht naar een dorp dat uiteindelijk meer zijden sjaaltjes aanbood dan whiskey, bleek er 1 te zijn van hels formaat waarbij de poep 2 dagen na datum nog steeds pijnlijk nagloeide.
large__MG_4595__1280x853_.jpglarge__MG_4612__1280x853_.jpglarge__MG_4619__1280x853_.jpgeen niet alledaagse tegenligger tijdens onze fietstocht...

een niet alledaagse tegenligger tijdens onze fietstocht...


Tegen de avond aan doen rood - blauwe kraampjes hun intrede in de stad en stalt de nachtmarkt kleurrijk haar waren te koop! De spulletjes zijn perfect kerstmateriaal en de prijzen spotgoedkoop. De zakken werden dan ook al snel gevuld met souveniers voor de achterblijvende familieleden.
large__MG_4285__1280x853_.jpglarge__MG_4580__1280x853_.jpglarge__MG_4569__1280x853_.jpglarge__MG_4565__1280x853_.jpg
Tot 23u kan je vervolgens nog terecht in de hippe cocktailbars ( Lao Lao, Hive…) die maar al te graag hun happy hour concept aan je opdringen. Wie na elf uur bij nacht nog niet klaar is voor een schoonheidsslaapje, wordt nilles willes gedwongen om te gaan bowlen. De beruchte en zogenaamde bowling alley (met nota bena 1 bowlingcomplex) is de enige plek in Luang Prabang waar nachtbrakers hun ei kwijt kunnen. Na 2 spelletjes ballen gooien met een zware nederlaag voor Leslie (een eindscore van 11 punten is een ongezien, schaamtelijk resultaat) en een triomftocht voor Sacha als gevolg, dropte de tuk tuk ons terug af in de guesthouse.
large__MG_4679__1280x853_.jpglarge__MG_4710__1280x853_.jpglarge__MG_4744__1280x853_.jpg
Om 6 uur in de ochtend zaten we vervolgens al weer klaar op de stoep om de optochttocht van de in oranje gewaad gehulde monniken te aanschouwen. Emotieloos schrijden de monikken voorbij terwijl wij hen nieuwjaarkezoetegewijs wat stiky rice, crackers en bananen toestopten als offer voor Boeddha.
large__MG_4402__1280x844_.jpg
Met dit klein, nederig gebaar kwam de communautaire splitsing alsmaar dichter bij! Terwijl Laurie en Albert hun weg verderzetten naar het zuiden, trokken wij richting Luang Namtha ( noorden van Laos) voor een stevige trekking.

Bon Voyage mes amis!

Geplaatst door sacha jay 23:13 Gearchiveerd in Laos Reacties (2)

Same Same but Different

Chang Mai – Thailand

sunny 30 °C

Bij de doorsteek van Myanmar naar Laos passeer je eerst de grote, Aziatische reus genaamd Thailand. Wij besloten even uit te rusten in het stadje Chang Mai, ten noorden van Thailand.

Al na een korte wandeling van station tot hostel, werd het ons duidelijk dat we terecht waren gekomen in een op toeristen gerichte, zo goed als verwesterde stad. Op straat zie en hoor je meer Engels en Frans dan Thais. De vele restaurants beloven je Western food en bieden je speciale Burger - en Pizza menu’s aan. Van miscommunicatie is hier duidelijk geen sprake, want iedereen hanteert hier vlotjes het Engels (de Amerikanen zijn dan ook talrijk en luidruchtig aanwezig in Chang Mai). Verder biedt elke hostel, bar of koffiehuisje haar klanten gratis wifi aan. Iets waar ze in A’pen nog een puntje aan kunnen zuigen, lijkt me.
large__MG_3536__1280x853_.jpglarge__MG_3560.jpg
Paris or Chiang Mai? Toeristen in overvloed in deze tweede grootste stad van Thailand

Paris or Chiang Mai? Toeristen in overvloed in deze tweede grootste stad van Thailand


Anyway, het zou hier allemaal wat vlotter verlopen dan we de laatste maand in Myanmar gewend waren. We lieten de luxe ons dan ook welgevallen, al was het maar voor enkele dagen.

Chang Mai biedt haar toeristen een hele resem actieve en culturele mogelijkheden aan. Wij deden de volgende dingen:

• Shoppen tijdens de night bazaar die vanaf 5pm haar kraampjes tentoon spreidt in enkele aangrenzende straten.
• Onze ogen en oren de kost geven bij het passeren van de vele gogo-bars ( zoek de ladyboy’s!)
• Een fietstochtje binnen en om de ommuurde, oude stad!
• Een dagje Thaïse kooklessen volgen op een afgelegen, organische boerderij! Spicy Thaïse soep, noedels, spring rolls en curry’s zijn voor ons geen vreemden meer!
large__MG_3603__853x1280_.jpglarge__MG_3608__1280x853_.jpglarge__MG_3612__1280x853_.jpglarge__MG_3641__1280x853_.jpglarge__MG_3680__1280x853_.jpglarge__MG_3657__1280x853_.jpg
large__MG_3628__853x1280_.jpg
• Night Safari! Bobbejaanland – stijl maar de dieren komen verbluffend dichtbij. Per treintje rijd je langs een heleboel exotische dieren die je zelfs kan aanraken. Leslie, wiens veelvuldig schriftelijk verzoek aan de Droomfabriek om een dag tussen de apen te spelen, steeds onbeantwoord bleef, kreeg nu zelfs eindelijk de kans om 2 apen te knuffelen. Memorabel! Aja, nog bijna vergeten te vermelden dat we op de foto zijn gegaan met een witte tijger van 7 maanden! Jawel, de rastoerist in ons kwam boven.
large__MG_3692__1280x853_.jpglarge__MG_3698__1280x853_.jpglarge__MG_3752__1280x853_.jpglarge__MG_3794__1280x853_.jpglarge__MG_3784__1280x853_.jpglarge__MG_3980__1280x853_.jpglarge__MG_3989__1280x853_.jpgen jawel, een missverkiezing voor ladyboys na de nachtsafari, we're in Thailand !

en jawel, een missverkiezing voor ladyboys na de nachtsafari, we're in Thailand !


• Bij het vallen van de avond zochten we enkele druk bezochte bars op. Na het aanhoren van voortdurend Bob Marley geleuter in de Reggae bar, was er gelukkig nog een donker ogend rockcafé aan de overkant van de straat. De coverband speelde er vlotjes een hele resem bekende 90’s rockpop deuntjes na elkaar, maar aangezien de keuze aan goede bars nihil was, bleven we toch maar even steken in laatst vernoemde.
en uiteraard heb je hier ook go go bars waar de thaise vrouwen maar al te gretig westerse mannen proberen te verleiden...

en uiteraard heb je hier ook go go bars waar de thaise vrouwen maar al te gretig westerse mannen proberen te verleiden...


• En last but not least genoot Leslie nog van een deugddoende oliemassage zoals enkele de Thaïse vrouwtjes dit kunnen!
Verder nog volgende vaststelling.

Toen Thailand een 20-tal jaren geleden naar voor werd geschoven als toeristische bestemming, werden haar gastronomie en gefixeerde glimlach als haar sterkste troeven beschouwd! The land of the eternal smile was het toeristisch label dat ze verdienden. Culinair is de Thaïse keuken zeker nog ééntje om de vinger van af te likken. Maar ondertussen lijken de Thais de overvloed aan toeristen wat beu gezien, want ze zijn veel minder vriendelijk en joviaal dan pakweg de gemiddelde Birmees. De eerste avond waren we zelfs als ongewild getuige van een passioneel, gewelddadig en bloederig gevecht tussen een man en, wat leek, zijn ex-vriendin.
Ook hier zijn de taferelen weer zeer vergelijkbaar met een andere grootstad zoals bv ons eigenste Brussel. Zoals de Thais het zelf zo vaak zeggen: “same, same but different”. Jammer, want op reis zoeken wij toch vooral naar different, voor same same blijven we thuis.
Azië, het land van de bizarre smaken, zoals chips met roasted duck smaak, mmm... en er is ook seaweed!

Azië, het land van de bizarre smaken, zoals chips met roasted duck smaak, mmm... en er is ook seaweed!

Dan maar van het levendige Thailand naar het ongerepte, naar verluid prachtige Laos!

Geplaatst door sacha jay 8:06 Gearchiveerd in Thailand Reacties (5)

(Berichten 16 - 20 uit 33) « Pagina 1 2 3 [4] 5 6 7 »