Een Travellerspoint blog

Melbournian vs Sydneysider

The final countdown : Australia

sunny 34 °C

Vijf weken blijken voldoende te zijn opdat een mens zich kan hechten aan iets materieel zoals een auto. Het was dus wennen toen we de eerste dagen niet meer per camper de vrijheid tegemoet konden rijden. Hippie werd gemist, maar toegegeven, een tijdje blijven steken op een 1 plek is een fijne, welgekomen en vooral relaxte afwisseling.
Onze Belgische vrienden Ruth en Tom vertrokken in mei 2011 naar Melbourne om daar 3 jaar lang de Australiër uit te hangen. Ze huurden er een ware villa in de suburbs van Melbourne waar wij de laatste 10 dagen van onze Ozzie trip mochten doorbrengen. Chillen in Melbourne, it is!
ons kingsize bed in Melbourne!

ons kingsize bed in Melbourne!


Het eerste weekend werden we al onmiddellijk geïnviteerd op een goodbye feestje van het Antwerpse duo Mathias en Marianne. Mathias sneed voor de gelegenheid enkele kilo’s Belgische frieten die we tijdens het langdurig reizen toch wel wat gemist hadden.
large_DSCN4551__1280x960_.jpg
De dag nadien diende er zich dan weer een echte Ozzie bbq aan bij collega’s van Tom. Ozzie bbq verschilt lichtelijk van de onze in die zin dat ze het bestaan van side dishes volledig negeren. Meestal smijten ze enkele tientalle worsten op de bbq die ze nadien tussen zacht sandwich brood steken en met hopen ketchup in een snel tempo verorberen.
Het viel ons trouwens op dat Australië qua bevolking een mooie smeltkroeg is van Europa. Op de bbq waren de echte Ozzies op 1 hand te tellen en spanden de Polen, Maltezers (mensen van Malta dus, niet de chocolaatjes, serieus!) Russen, Belgen en andere blanke consoorten de kroon. Hun Europese schuchterheid was met de jaren wel vervangen door de ondertussen gekende Australische spontaniteit en vriendelijkheid. Als nieuwelingen werden we direct met open armen onthaald en meegenomen naar het St Kilda Festival (nvdr: St Kilda is een district van Melbourne met haar eigen strand).
large_DSCN4565__1280x960_.jpg
De rest van de week in Melbourne waren we grotendeels verslingerd aan het tennisspelletje op de Wii en de grote tv die ons elke dag weer stond aan te gapen in de living. Omdat het schuldgevoel toch wel de kop kwam opsteken, besloten we opnieuw het stadsleven van Melbourne in te duiken. Melbourne had in januari al een steengoede indruk op ons achtergelaten en wat we toen dachten, werd deze keer enkel nog maar eens bevestigd; Melbourne is tha shit!
large_DSCN4576__1280x960_.jpg
In sneltempo, haalden we 7 dagen lang nog het beste in deze leuk ogende stad:
• Uiteraard the Museum of Photography (een teleurstelling want de ruimte was maar een zakdoek groot), het grote ACMI (Australian Centre for the Moving Image, wat volledig is toegewijd aan de geschiedenis van radio en tv) en het ACCA (the Australian Centre for Contemporary Art) met een tijdelijke, heerlijk psychedelische tentoonstelling van Pipilotti Rist. En aja, fotografiewinkel Michaels heeft nog een ruimte waar allemaal old school camera's tentoon gesteld staan, ook best de moeite!
large__MG_1458__1280x853_.jpglarge__MG_1317__1280x854_.jpglarge__MG_1322__1280x853_.jpg
• Rondkuieren in de hippe buurt van Fitzroy en Bronswick. De alternatieve districten van Melbourne vol geprakt met tweedehands shops, hippe koffiebars, pubs & resto’s en bovendien de thuishaven van brouwerij Little Creatures, ondertussen verkozen tot ons favoriete Australische bier (of toch op een teenlengte voorafgegaan door James Squier? mmm...).
large__MG_1247__1280x854_.jpglarge__MG_1256__1280x862_.jpglarge__MG_1251__1280x1024_.jpg
in La Porcetta krijg je naar Australische normen redelijk geprijsde pizza's die gigantisch en lekker zijn!

in La Porcetta krijg je naar Australische normen redelijk geprijsde pizza's die gigantisch en lekker zijn!


In Fitzroy vind je ook de legendarische rockkeet The Tote hotel die als sinds 1980 venues organiseert. Enkele jaren terug moest The Tote haar deuren sluiten. Gelukkig voor ons, heropende de keet in 2010 na hevige protesten van muziekfanaten uit Melbourne en omstreken. Wij pikten er enkele goede optredens mee (remember Money for rope en The Graveltones, soon in Trix or AB?) en betaalden ons blauw aan de pintjes.
large__MG_1246__853x1280_.jpg
• Een gratis Chinese film (nvdr: Pick the Youth uit Taiwan om exact te zijn) meepikken tijdens het Koala Film Festival in het ACMI op het Federal Square.
large__MG_1274__1280x853_.jpgFed. Square by sunset

Fed. Square by sunset


• De fiets is nog steeds het meest geliefde vervoersmiddel in de stad en ook hier in Melbourne zijn ze duidelijk fan van de tweewieler. Met de verplichte helm op het hoofd fietsten wij een slordige 60 km heen en terug naar het centrum. De weg ernaar is trouwens erg groen en afwisselend, met watervalletjes en wolkenkrabbers die het uitzicht domineren.
large__MG_1301__1280x853_.jpg
large__MG_1307__1280x854_.jpg
large__MG_1358__1280x853_.jpglarge__MG_1347__1280x853_.jpglarge__MG_1345__854x1280_.jpg
• The Shrine of Remembrance is Victoria’s grootste Memorial gedenkteken. Vanop het statue krijg je een mooi overzicht over de stad die zich bij valavond hult in een rood-oranje gloed.
large__MG_1331__1280x853_.jpglarge__MG_1329__1280x853_.jpg
• Hungry Jacks is het Australische antwoord op Burger King. De kwaliteit is same same de prijs lichtelijk different.
• Op een zomerse zondag trokken we naar St Kilda strand, het strand van Melbourne met haar wat Belgisch uitziende wandelboulvard, visserspier en old school pretpark. Je hebt er trouwens ook een mooi uitzicht op de skyline van Melbourne, een zicht dat je telkens weer blijft verbazen.
large__MG_1424__1280x853_.jpglarge__MG_1422__1280x853_.jpglarge__MG_1418__1280x853_.jpglarge__MG_1426__1280x855_.jpg
large__MG_1439__1280x853_.jpglarge__MG_1434__1280x853_.jpg
• Mornington Peninsula is een peninsula ten zuid-oosten van Melbourne die omgeven wordt door Port Philip. Je vindt er dromerige zandstranden, helder zeewater en een bruisend winkelmekka terug. Wij plantten ons neer op het strand, deden wat snorkelpogingen rond de pier (zotte zeesterren!) en gingen per boot op uitstap om eindelijk te zwemmen met dolfijnen en zeehonden. Uiteraard en jammer genoeg waren er die dag geen speelgrage dolfijnen te vinden. De zeehonden kwamen gelukkig wel op een meter afstand van je zwemmen. Om de dolfijnpijn te verzachten, kregen we nog de weedy seahorses (zeepaardje) te zien. Een schrale troost maar de 3 uur durende boot – en snorkeltocht in het idyllische Port Philip was de prijs op zich gelukkig wel waard.
large__MG_1393__1280x853_.jpg
En dat was Melbourne in a nutshell. Tussen de bovengenoemde activiteiten zaten uiteraard nog late, gezellige avonden voor de buis, enkele liters wijn en een bezoekje aan een steengoede Indiër maar die zijn niet bepaald een uitvoerige vermelding waard.

Omdat er tussen elke Australische staat wel een kleine rivaliteit heerst en des te meer tussen Melbourne en Sydney, maakten wij voor onszelf deze balans op:
Beide steden hebben op architecturaal en cultureel gebied heel wat te bieden. Ze zijn groots, verstedelijkt en toch groen. Sydney kent haar Opera house en prachtige haven, Melbourne pakt uit met haar Fed Square en prachtige winkelstraten.
Maar toegegeven, Melbourne wint! Door haar sympathieke inwoners, haar alternatieve area’s en haar architecturaal verbluffende opbouw. 2 weken Melbourne kruipt duidelijk onder je vel, bij afscheid lieten we dus niet alleen onze twee sympathieke Belgische hosts achter (nogmaals dank voor de luxe, T&R!) maar ook een stad naar onze meug.
large__MG_1463__1280x853_.jpg

Geplaatst door leslie28 8:37 Gearchiveerd in Australië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Melbourne: terechte winnaar :)

door Ann

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint