Een Travellerspoint blog

KL: the muddy city that nevers sleeps

De Maleisische tijger Kuala Lumpur

sunny 31 °C

Bij aankomst werd het ons al onmiddellijk duidelijk. Het regenseizoen deed wat van haar verwacht werd. Hevige stortbuien werden afgewisseld met zonnige, hete intermezzo’s in de bruisende stad die Kuala Lumpur is. De Maleisische hoofdstad, KL in het backpackersjargon, leent haar naam van de Maleisische vertaling voor 'muddy city'.

Onze hostel was gelegen in misschien wel het meest levendige gedeelte van de stad: Chinatown. In de straten staan de eet– en souvernierstalletjes langs weerzijden te blinken terwijl de Chinese, monotone muziek luidkeels door de boxen schalmt.
large__MG_1572__1280x853_.jpglarge__MG_1470__853x1280_.jpg
paraplu's hebben hier een dubbel doel: bescherming voor zon en regen, zelfs gecombineerd in een hip hoofddeksel!

paraplu's hebben hier een dubbel doel: bescherming voor zon en regen, zelfs gecombineerd in een hip hoofddeksel!


large__MG_1605__..54___2_.jpg
bij vochtige hitte een enorme hoeveelheid wontonsoep naar binnen werken: het hielp Sacha niet zijn zweetvolume te doen afnemen...

bij vochtige hitte een enorme hoeveelheid wontonsoep naar binnen werken: het hielp Sacha niet zijn zweetvolume te doen afnemen...

Kuala Lumpur is een erg verwesterde stad en bovendien, nog meer dan Thailand en consoorten, een ware mixed salad. De merendeel van de populatie blijven uiteraard de Maleisiërs, maar je vindt er ook een grote concentratie aan Chinezen, Indiërs en zelfs Koreanen en Taiwanesen elk wonende in hun eigen district. Little India is bijvoorbeeld een miniatuurweergave van Indië. De afwisselende lekker tot degoutante geuren komen je reukorgaan tegen sneltempo binnen en zorgen voor een wat duizelige maag.
deze zoete lokale lekkernij op basis van kokos en rijst is niet slecht maar ligt al snel op je maag...

deze zoete lokale lekkernij op basis van kokos en rijst is niet slecht maar ligt al snel op je maag...


Het kleurenpalet is het grootst in het Indische district en de mensen, naar ons gevoel, het meest behulpzaam en vriendelijk. Maar bovenal is het eten er spotgoedkoop! Met 4 mensen eet je een afwisselend en uiterst vullend Indisch maal voor nog geen 10 euro. En het is lekker!
large__MG_1554__1280x839_.jpg
de locals die het wat minder hebben, kunnen dagelijks hun gratis maaltijd afhalen bij de plaatselijke moskee

de locals die het wat minder hebben, kunnen dagelijks hun gratis maaltijd afhalen bij de plaatselijke moskee


Na de veelal Boeddhistische landen (Thailand, Myanmar en Laos) die we al bezocht hadden, waren we nu duidelijk terecht gekomen in een overwegend moslimland. De vrouwen lopen er zo goed als allemaal gesluierd rond en krijgen zelfs hun eigen compartiment in het treinstel. Omdat Moslims zich vijf keer per dag tot Allah moeten richten, zijn er in de stad dan ook voldoende moskeeën terug te vinden. The National Mosque is de grootste van Maleisië en haar moderne look en grootsheid laten zelfs op non believers als onszelf een indruk achter. Gehuld in de gepaste kledij waarbij je sexappeal direct herleid wordt tot 0, schrijd je het gebouw vertwijfelend binnen. Binnenin zie je vooral grote zalen met marmeren vloeren en fel versierde luchters waar moslims op de gepaste tijdstippen hun gebeden voeren.
kleurrijke kledingwinkels voor moslima's vind je hier overal

kleurrijke kledingwinkels voor moslima's vind je hier overal


large__MG_1474__1280x853_.jpgIn veel gebouwen, zoals het oude gebouw van de Maleisische NMBS, herken je de Moorse en Arabische invloed en doen de aanwezigheid van de islam als godsdienst vermoeden. Het geeft KL, en Maleisië, meteen een atypisch Aziatisch trekje.

In veel gebouwen, zoals het oude gebouw van de Maleisische NMBS, herken je de Moorse en Arabische invloed en doen de aanwezigheid van de islam als godsdienst vermoeden. Het geeft KL, en Maleisië, meteen een atypisch Aziatisch trekje.


Als niet-islamitische toerist kan je de National Mosquee  enkel op bepaalde tijdstippen bezoeken, meestal is dit voor of na de gebeden

Als niet-islamitische toerist kan je de National Mosquee enkel op bepaalde tijdstippen bezoeken, meestal is dit voor of na de gebeden


large__MG_1486__1280x838_.jpglarge__MG_1496__1280x853_.jpglarge__MG_1501__853x1280_.jpglarge__MG_1503__853x1280_.jpglarge__MG_1506__1280x853_.jpglarge__MG_1510__1280x853_.jpglarge__MG_1517__1280x853_.jpglarge__MG_1525__1280x853_.jpglarge__MG_1527__1280x850_.jpglarge__MG_1529__1280x853_.jpg
large__MG_1565__1280x853_.jpglarge__MG_1566__1280x855_.jpglarge__MG_1569__1280x851_.jpg
Het transportsysteem van Kuala Lumpur verdient een kleine vermelding wegens uitmuntend in haar soort! In de eerste plaats schept ze voor verwarring als blijkt dat er geen 2, geen 3 maar zelfs 4 soorten treinen zijn. Zo heb je de monorail (eensporig treintje dat in de lucht hangt en dus hoger is dan andere wegen), de Rapid KL, de LRT en de . Maar eens je het ingenieuze transportnetwerk door hebt, is het een waar genoegen om tegen zulke spotprijzen (nvdr: 1 euro voor 2 personen voor een middellange afstand is cheap!) en op steeds correcte tijdstippen met het openbaar vervoer te reizen.
zoals het een moslimland betaamt, kunnen vrouwen in aparte rijtuigen plaatsnemen

zoals het een moslimland betaamt, kunnen vrouwen in aparte rijtuigen plaatsnemen


Vanaf dag 2 hadden we gekozen om de rest van onze KL tijd al couchsurfend door te brengen. Om klokslag 1 stonden onze hosts ons op de Central Market al op te wachten. Het Chinese koppel Lee en Kelvin bleek een perfect match te zijn! Zij een journaliste, hij een fotograaf en beiden nachtraven met een grote fascinatie voor cultfilms, goede muziek, reizen en eten. Naast al deze positieve elementen boden ze ons dan ook nog eens een aparte kamer met dubbelbed en een privé badkamer aan. Oja, hun appartementenresidentie had ook een groot zwembad en een tennisplein. Perfect? You bet! De 4 dagen die daarop volgden namen ze ons mee naar enkele goede lokale restaurantjes en werden de avonden feestelijk afgesloten met een frisse pint bij een goed gesprek of film. Door ons nieuwe, nachtelijke leven beleefden we natuurlijk niet zoveel van het dagdagelijkse stadsleven in Kuala Lumpur. Toch slaagden we erin om enkele dingen van het must see lijstje af te werken.
large__MG_1593__1280x853_.jpglarge__MG_1668__1280x853_.jpglarge__MG_2093__1280x853_.jpg
large__MG_1854__1280x853_.jpg
De Batu Caves is een heilige Hindu grot die te bereiken is via enkele honderden trappen. De ingang van de grot wordt bewaakt door een gigantisch groot, gouden Hindu beeld en in de grot kom je, naast vleermuizen, andere kleurrijke Hindubeelden tegen.
large__MG_1779__1280x853_.jpglarge__MG_1690__853x1280_.jpg
large__MG_1748__1280x854_.jpglarge__MG_1735__1280x854_.jpglarge__MG_1736__..53___2_.jpglarge__MG_1726__1280x853_.jpg
van de lokale hindupriester kregen we abrupt een geluksbandje en dito kruisje (mits een luttele donatie)...

van de lokale hindupriester kregen we abrupt een geluksbandje en dito kruisje (mits een luttele donatie)...


Verder wordt de grot omgeven door een horde agressieve apen. Otto, een ietwat slungelige Fin met een duidelijke angst voor de aapsoort, werd bijna besprongen door de aap die het op zijn ijsje gemunt had. Uit schrik gooide hij zijn ijsje dan maar weg. Idem dito gebeurde bij zijn Fanta. Het snikhete en vooral vochtige weer was ook de apen niet ontgaan en ze stalen dan ook zonder schroom alle verfrissende snacks van de toeristen.
large__MG_1694__1280x853_.jpglarge__MG_1700__1280x853_.jpg
Bij avond namen we de lift naar de 421 meter hoge KL toren, de derde hoogste telecommunicatie toren in de wereld. Vandaar krijg je een mooi overzicht over de stad inclusief de verlichte Petronas twin towers.
de KL tower, een telecommunicatietoren open voor toeristenbezoeken, geeft je een prachtig overzicht over deze 'skyscraper city' geeft

de KL tower, een telecommunicatietoren open voor toeristenbezoeken, geeft je een prachtig overzicht over deze 'skyscraper city' geeft


large__MG_1625__853x1280_.jpglarge__MG_1639__853x1280_.jpg
large__MG_1857__1280x853_.jpg
de Petronas two towers zijn pal in het commercieel centrum van de stad gestationeerd en vormen een indrukwekkende landmark van de stad.

de Petronas two towers zijn pal in het commercieel centrum van de stad gestationeerd en vormen een indrukwekkende landmark van de stad.


Om onze vrijwel passieve doortocht door KL nog enigszins om te buigen, vertrokken we ook nog voor een kleine boswandeling. Geheel onverwacht bleek het geritsel in de bomen het geluid te zijn van enkele tientalle spelende apen. Dat een aap in het bos boeiender is dan een konijn in het stadspark behoeft geen verdere uitleg lijkt ons.
large__MG_1791__1280x855_.jpglarge__MG_1826__1280x855_.jpg
Dat KL wel eens ‘the city that nevers sleeps’ wordt genoemd, heeft te maken met de vele clubs en bars die de stad rijk is. Hoewel de pinten hier opnieuw erg duur zijn (2 redenen hiervoor: taxen + moslimland) zijn de clubs in het weekend vol gepakt met dans minnende jeugd.
Nu bleek dat onze nagenoeg perfecte host naast fotograaf, dj te zijn. Elke vrijdagavond speelde hij samen met zijn 3 andere dj-makkers als zijnde Twilight Actiongirl in een club in hartje KL. Één van hen had zelfs al in Antwerpen gedraaid! De club had verschillende zalen waar dan ook verschillende soorten muziek te horen was. Deze keer moest Kelvin plaatjes draaien voor de release party van het nieuwe compilatiealbum & bijhorende converse schoenencollectie van Gorillaz! Hip stuff for hip people it is! Om de anders late feestgangers vroeg op de dansvloer te lokken, werden de cola-whiskey’s gratis uitgedeeld. Wanneer pintjes 5 euro kosten, moet je van zo’n momenten rijkelijk profiteren. De muziek was goed, de sfeer top en de aandacht die we als vreemdelingen genoten, talrijk! Alsof we weer in Myanmar waren, werden we constant mee op de foto geplaatst of mochten we mee nippen van hun Jug Long Island Tea. Aziaten blijven wat gek maar sympathiek zijn ze zeker!
Om 3 uur ’s nachts werd het laatste lied van de avond gedraaid (nvdr: de lokale variant van ‘Mia’, Gorki) en vertrokken we met één van de dj's, moe en licht in het hoofd, opnieuw naar huis.
large__MG_1867__1280x853_.jpglarge__MG_1884__1280x853_.jpglarge__MG_1887__1280x853_.jpglarge__MG_2078__1280x853_.jpglarge__MG_2074__1280x853_.jpglarge__MG_2027__1280x853_.jpg
large_IMG_1964__1280x853_.jpg
Dat Maleisië een bijna letterlijk verpletterende indruk op ons had achtergelaten, was wel zeker. Hope to see you soon, Lee & Kelvin! You’re the best!
large__MG_1848__1280x853_.jpg

Geplaatst door leslie28 8:47 Gearchiveerd in Maleisië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

ik ben fan !!

door jasper

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint