Een Travellerspoint blog

Cruisen door South Australia

regio van wijn, fine food en idyllische landschappen

sunny 33 °C

Om onszelf wat rust te gunnen, besloten we meer stops te maken in kleine, charmante dorpjes die ons een goed idee van het rurale Ozzie leven zouden kunnen geven.

De outback zinderde nog na, maar het leven met de camper is er eentje van weinig stilstaan! Het beestje dien je draaiend te houden, de ijskast koel en de nieuwsgierigheid scherp. Bovendien moet je constant keuzes maken, schrappen wat niet past, kill your darlings. Op 5 luttele weken tijd kan je alvast een glimp opvangen van het leven down under, maar geloof ons, you ain’t seen it all!
large__MG_9188__1280x853_.jpg
Port Augusta & Flinders Ranges
Via Coober Pedy (zie vorige verslag) reden we opnieuw South Australia binnen. Port Augusta, een kuststadje met een mooie wandeldijk en een rustiek haventje, bood zich aan als eerste stopplaats.
Fish & Chips, zowat het meest populaire en goedkoopste gerecht dat je hier kan krijgen, verteert zoveel beter bij een mooie zonsondergang aan het kabbelende water! De kolonie meeuwen die ons omsingelde kregen we er per slot nog gratis bovenop.large__MG_9395__1280x853_.jpg
large__MG_9397__1280x853_.jpg
Omdat je nooit een teveel aan mooie natuur kan consumeren, besloten we verder de bergketen van Flinders Ranges National Park aan een diepere inspectie te onderwerpen. Teva’s aan, knapzak op de rug en wandelen maar. Doorheen hoge gum trees, langs smalle wegen en en passant komt de kangeroe of emu je even gedag zeggen. 100 trapjes klimmen later, spreidt het Wilpena Pound – een 80 vierkante km groot ellipsvormige vallei - zich moeiteloos voor je uit. Hoe klein is de mens in vergelijking met zoveel ongerepte, verwoestende natuur.
large__MG_9426__1280x853_.jpglarge__MG_9494__1280x925_.jpglarge__MG_9405__1280x1024_.jpg
In de Flinders Ranges passeer je regelmatig kleine gezellige dorpjes met Victoriaanse huizen, heel fotogeniek!

In de Flinders Ranges passeer je regelmatig kleine gezellige dorpjes met Victoriaanse huizen, heel fotogeniek!


large__MG_9432__1280x853_.jpg
large__MG_9437__1280x853_.jpgDrie bovenstaande foto's zijn genomen in Parachilna, een piepklein dorpje met enkele huizen en een prairiehotel waar naar verluidt menige Hollywoodster wel eens een pint drinkt of overnacht. Toen wij er waren was het hele dorp met verlof, getuige daarvan de verlaten sfeer die er heerste.

Drie bovenstaande foto's zijn genomen in Parachilna, een piepklein dorpje met enkele huizen en een prairiehotel waar naar verluidt menige Hollywoodster wel eens een pint drinkt of overnacht. Toen wij er waren was het hele dorp met verlof, getuige daarvan de verlaten sfeer die er heerste.


large__MG_9473__1280x853_.jpglarge__MG_9468__1280x853_.jpg
Ook Flinders Ranges en meer bepaald Wilpena Pound hebben een spirituele betekenis voor de lokale Aboriginalgemeenschap: hun overlevering vertelt dat de kloof gevormd zou zijn door twee slangen.

Ook Flinders Ranges en meer bepaald Wilpena Pound hebben een spirituele betekenis voor de lokale Aboriginalgemeenschap: hun overlevering vertelt dat de kloof gevormd zou zijn door twee slangen.


large__MG_9486__1280x720_.jpg
Southern Flinders Ranges - wijn- en kustregio's rond Adelaide
Na dit bezoek aan het natuurpark, reden we zuidwaarts richting Adelaide, met enkele geplande stops in gedachten. Overnachten deden we in het kleine dorpje Melrose. Een stuk grasterrein (van de plaatselijke sportvereniging) met een 5-tal verouderde karavaans op, deed dienst als camping. Ze werd uitgebaat door een vriendelijk gepensioneerd stel en kreeg duidelijk veel praatgrage zestigplussers over de vloer. Uit ondervinding weten we dat deze mensen het hart op de tong hebben en je graag terug op weg sturen met een bundel nuttige reistips.
large__MG_9508__1280x853_.jpg
large__MG_9409__1280x853_.jpg
In de kleine stadjes van de (Southern) Flinders Ranges zie je regelmatig een tempel van de vrijmetselaars opduiken. Ook in de rest van Australië zie je die open en bloot in het straatbeeld opduiken.

In de kleine stadjes van de (Southern) Flinders Ranges zie je regelmatig een tempel van de vrijmetselaars opduiken. Ook in de rest van Australië zie je die open en bloot in het straatbeeld opduiken.

Het plaatselijke lagere schooltje van Melrose.

Het plaatselijke lagere schooltje van Melrose.


Raar maar waar, de Alpaca (die we vooral kennen uit Peru en Bolivië) zie je hier regelmatig in de tuin van menig Australiër opduiken (als huisdier of als verkoopsitem).

Raar maar waar, de Alpaca (die we vooral kennen uit Peru en Bolivië) zie je hier regelmatig in de tuin van menig Australiër opduiken (als huisdier of als verkoopsitem).


De volgende dag zetten we onze trip naar het ultieme zuiden van Australië verder, maar niet zonder te stoppen in het charmante dorpje met de al even charmante naam Laura! Het was er heet, lekker (Laura is de geboorteplaats van de Golden North Icecream) elegant en charmant. Exact zoals we het van ons 'Laura' gewend zijn dus!
large__MG_9529__1280x853_.jpglarge__MG_9535__1280x853_.jpg
Kleine, authentieke dorpjes staan zelden uitgebreid vermeld in de reisgidsen, al vind je er vaak de meest sympathiek figuren, kerkjes en huizen terug. Voorgaande was zeker ook het geval in Gladstone. In dit sympathieke stadje vind je het fabriekje van Trend drinks terug, de oudste soft drink fabrikant in Australië (we breidden onze frisdrankvoorraad er uit met een F.C. Grubbs ginger beer, lemon cordial en sweet honeycider). Je kan er ook het voormalige gevangenisleven gaan ontdekken in de authentieke Gladstone Goal.
large__MG_9543__1280x646_.jpglarge__MG_9557__1280x853_.jpglarge__MG_9558__1280x838_.jpglarge__MG_9577__1280x853_.jpg
large__MG_9562__1280x853_.jpg
large__MG_9581__1280x853_.jpglarge__MG_9590__1280x1280_.jpglarge__MG_9592__1280x1280_.jpg
large_DSCN4048__1280x934_.jpg
Adelaide was reeds awesome bevonden, maar ook rondom deze stad valt er heel wat leuks en vooral lekkers te beleven. Deze regio is na een uitgebreid testparcours terecht dé wine & food region bij uitstek. In The Clare Valley vindt je tussen de kleine dorpjes en heuvels in ontelbare cellar doors die je gratis (!) wijnproeverijen aanbieden. Verblijven deden we in Auburn, een klein stadje gelegen in de valley. Op de camping ontfermde het koppel op leeftijd Helen en Erik zich over ons als waren we hun eigen kleinkinderen. Ozzie vriendelijkheid ten top! Verder hielpen we ons zittend autogat op het smalle zadel van een mountainbike en reden we 50 km lang (bij een temperatuur van 35 graden en meer) verschillende wijnhuizen tegemoet. Misschien maar goed dat fietshelmen hier verplicht worden, want met een fuzzy hoofd de steile hellingen doorkruisen, is niet altijd even koosjer. Uiteraard konden we het niet laten om enkele flessen van de geweldige wijn aan te schaffen.
large__MG_9611__1280x853_.jpglarge__MG_9627__1280x1025_.jpglarge__MG_9628__1280x853_.jpgIn the Clare Valley maken ze niet enkel wijn, hier en daar zie je ook een bierbrouwsel op de kaart staan, zoals in de Knappstein Brewery & Winery. Verdict: niet slecht en moutig bier met een bittere maar zachte afdronk.

In the Clare Valley maken ze niet enkel wijn, hier en daar zie je ook een bierbrouwsel op de kaart staan, zoals in de Knappstein Brewery & Winery. Verdict: niet slecht en moutig bier met een bittere maar zachte afdronk.


Mc Laren Vale, ten zuiden van the Clare Valley, staat ook bekend om haar fijne Riesling en complexe Merlot (haar wijnen maw.). Omdat de wijnen ons budget al zwaar hadden aangetast, besloten we het deze keer over een andere boeg te gooien. South Australia heeft ook enkele mooie surfstrandjes en idyllische baaitjes waar we de volgende dagen graag eens ons achterste op wilden neervlijen. De stranden zijn beige, de zee azuurblauw en naast wat rotsen scheidt een rij winters ogende dennenbomen de kust af van het hoger gelegen wandelgedeelte.
large__MG_9747__1280x853_.jpg
Christie Beach, Noarlunga beach, Moana Beach en Rapid Bay… zijn allemaal gelegen aan Aldinga Bay en de Gulf St Vincent en allen zijn ze even bekoorlijk. Omdat we na Thailand nog met een serieuze duikbroek vol goesting zaten, besloten we het onderwater leven in Rapid Bay op onszelf te gaan verkennen. Langsheen de houten jetty zou de plaatselijke watervriend de Leafy Seadragon zich verschuilen tussen het zeewier, een must see voor de enthousiaste duiker! Gehuld in zeer strak duikpak, stopten we on the road nog voor een refill van onze alweer lege tank. De nieuwsgierige cassière vroeg naar onze planning en vertelde er per slot nog doodleuk bij dat er die ochtend een gevaarlijke haai gesignaleerd was in Noarlunga beach, niet zo ver van onze duikbestemming Rapid Bay. Met een broek vol schrik (de goesting was wat afgenomen) doken we toch op 10 meter diepte en gingen we halstarrig op zoek naar de fameuze seadragon. De visibiliteit was geweldig en onder de jetty, in het verlengde van de zonnestralen, zagen we exotische vissen, kleurrijke zeesterren en zelfs een grote stingray. Na 3 uur ploeteren in het koude maar verfrissende water gaven we onze zoektocht naar de goed verstopte Seadragon op en waren we opgelucht dat de zogezegde haai zich niet in onze baai had schuil gehouden. Aanvallen doen ze waarschijnlijk niet, maar een innige ontmoeting met een 6 – meter lange haai is in dit stadium van duiken nog iets te afschrikwekkend.
large_DSCN4062__1280x960_.jpg
large__MG_9812__1280x853_.jpgZiehier de pier waaronder we zijn gaan duiken om de leefy seedragen te spotten. Jammer genoeg niet gezien, maar wel een grote pijlstaartrog (stingray): foto hieronder komt wel uit het Sydney acquarium aangezien we geen onderwatercamera hadden...

Ziehier de pier waaronder we zijn gaan duiken om de leefy seedragen te spotten. Jammer genoeg niet gezien, maar wel een grote pijlstaartrog (stingray): foto hieronder komt wel uit het Sydney acquarium aangezien we geen onderwatercamera hadden...


large__MG_0684__1280x1024_.jpg
Bij geluk botsten we later op de avond op de underground keet ‘The Black Cockatoo’ alwaar er een folkband zijn intrede zou doen. De tickets waren reeds lang de deur uit, maar uitbater Greg toonde tonnen sympathie voor ons, 2 budgetreizigers met een honger naar goede optredens, dat hij ons last minute nog op de guestlist plaatste. Exotische buikdanseressen, een steengoede, piepjonge upcoming folkgroep (The Bearded Gipsy men) en Greg als eclectische dj maakte van de avond 1 groot dansfeest! Bovendien konden we met onze camper ‘crashen’ op zijn parking, wat ons toeliet om de plaatselijke peercider uitgebreid te testen (appelcider wint van peer!).
large__MG_9808__1280x853_.jpg
large__MG_9805__1280x853_.jpg
Ondertussen, een eindje verderop in Melbourne, was ook Kim Clijsters serieus van jetje aan het geven op de Australian Open. Op reis, ver weg van het thuisland, voel je je raar genoeg meer Belg dan ooit tevoren. Alsof tennis ons hoogste goed was, begonnen we plots als gekken te supporteren voor onze blonde, Belgische trots. Langsheen de route door het zuiden van Australië dwongen we haast elke cafébaas om zijn tv – scherm van tennis te voorzien, want wij, Belgen, zouden en moesten Ozzy Kim (zoals ze hier nog steeds genoemd wordt) aan het werk zien. De thriller die Kim Clijsters tegen de Chinese Li Nah won, had ons meegesleept om ook de volgende wedstrijden te volgen. Door een onduidelijkheid in de programmatie, misten we de kwartfinale. We zaten in Victor Harbour wel op de eerste rij om te zien hoe de plaatselijke 'fairy penguin' kolonie van het nabij gelegen Granite Island gevoed werd. Nadien hoorden we van een lokale garçon dat Kim gewonnen had. De finale in Melbourne stond dus met stip genoteerd in onze reisplanning. Jammer genoeg hakte de uiteindelijke winnares/Russische sloerie Viktoryja Azarenka ons Kim tijdens de halve finale volledig in de pan. Er werd kort gevloekt en hiermee kwam er dan ook een abrupt einde aan onze acute tennishysterie.
large__MG_9818__1280x853_.jpglarge__MG_9823__1280x853_.jpglarge__MG_9834__1280x853_.jpglarge__MG_9843__1280x853_.jpglarge__MG_9853__1280x853_.jpglarge__MG_9866__1280x853_.jpg
Nu stond er ons niets meer in de weg om de Great Ocean Road, een idyllische kustroute onderaan de staat Victoria, verder te verkennen!

Op weg naar de Great Ocean Road, passeerden we nog het natuurgebied de Coorong, bekend om haar pelikaaneilanden. Jammer genoeg zaten de watervogels net te ver voor de telelens van Sacha. Maar niet getreurd, binnenkort vind je hier wel close ups van dit fascinerende dier!
large__MG_9890__1280x853_.jpglarge__MG_9899__1280x853_.jpglarge__MG_9903__1280x853_.jpg
Sacha's favoriete Australische bier: Little Creatures ale!

Sacha's favoriete Australische bier: Little Creatures ale!


large__MG_9932__1280x853_.jpg

Geplaatst door sacha jay 16:00 Gearchiveerd in Australië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint