Een Travellerspoint blog

Uluru Rocks!

Northern Territory

semi-overcast 35 °C

‘Wat zijn nu enkele K’s meer of minder’ en ‘noem Uluru niet zomaar steen!’ Dat waren kort samengevat de antwoorden van enkele Ozzies toen wij hen twijfelend vroegen of Uluru de extra 600 km wel waard is. Een enkeling, de sympathieke, geëmigreerde Pool George, durfde nuchter toegeven dat Uluru voor hem niet meer betekende dan een oversized stuk rots. Dat Ulura ofte de Red Rock wel meer moest zijn dan dat, wordt al snel duidelijk als je haar naam even googelt of als je er nog maar de cover pagina van de Lonely Planet op na houdt.

Zo dichtbij (naar Australische normen) en dan dit stukje werelderfgoed missen, we zouden het ons waarschijnlijk nog lange tijd beklagen. Met een volle tank vertrokken we dus alweer richting no mansland alwaar de vegetatie wild om zich heen slaat, het uitzicht 10 keer per dag radicaal verandert en waar de road trains huiveringwekkend snel achter je aan komen gesnort.
we dachten al snel, dit is m! Later bleek echter dat dit niet dé Ayers Rock was maar een andere gigantische steen op de route (de naam zijn we jammer genoeg vergeten...

we dachten al snel, dit is m! Later bleek echter dat dit niet dé Ayers Rock was maar een andere gigantische steen op de route (de naam zijn we jammer genoeg vergeten...


large_DSCN3944.jpgmeer dan eens zie je een wrak langs de weg. Achteraf bleek de reden te zijn dat het simpelweg te veel kost om een auto in panne naar zijn thuis te slepen, omwille van de immense afstanden...

meer dan eens zie je een wrak langs de weg. Achteraf bleek de reden te zijn dat het simpelweg te veel kost om een auto in panne naar zijn thuis te slepen, omwille van de immense afstanden...

de beruchte 'road trains'. Als je die in je achteruitkijkspiegel ziet opduiken, ga je best langs de kant.

de beruchte 'road trains'. Als je die in je achteruitkijkspiegel ziet opduiken, ga je best langs de kant.

Al van ver zie je het plateau - dat zich afspiegelt tegen de horizon - voor je opdoemen. Ferm ding, dachten wij zo, al valt de immensheid van de rots pas op als je er steeds dichter en dichter bij komt.
large__MG_9031__1280x853_.jpg
Uluru en haar kleine zusje Katja Tjuta zijn gelegen in het gelijknamige Nationale Park. Een ondernemend man heeft er als enige een resort neergepoot en verplicht bij deze dan ook elke toerist er haar intrek in te nemen. De feitelijke eigenaars van het park zijn nochtans de Anangu people. Deze Aborginal commune waren de originele bewoners van dit gebied en ze eigenen dan ook vele spirituele en symbolische eigenschappen toe aan dit natuurwonder.
Elke figuur of lijn afgebeeld op deze grote knots komt overeen met een kleurrijke Aboriginal mythe waar een voor hen belangrijk dier de hoofdrol in speelt. Nuchtere Belgen als ons geloven niet zo snel in sprookjes, maar kunnen de verhaaltjes en de natuurpracht zeker wel appreciëren. Een vrouwelijke ranger (nvdr: alle rangers worden hier een toepasselijke camouflage outfit gestoken: een kaki groene broek hoog opgetrokken, met het hemdje in de broek. De beige hoed beschermt hen tegen de felle zon en het strakke touwtje rond de kin, houdt de hoed op zijn plaats.) gaf ons een boeiende uitleg tijdens een gratis begeleide ochtendwandeling langs de steen. Nadien maakte we zelf nog een ommetje (13 km) omheen het grote gevaarte. De steile wanden in rood/oranje kleur stijgen een kleine 400 meter boven je uit en gaan over in het plateau dat maar liefst 3,6 km lang is! De wandeling voert je door zanderig gebied met dorre vegetatie langsheen de grille contouren van de rots. Om de grootsheid van de rots nog meer kracht bij te zetten, moet je weten dat maar liefst 2/3de van Uluru nog verscholen zit onder de grond. Nice!

Waaghalzen kunnen in minder warme tijden de rots ook beklimmen, al wordt dit door de Anangu mensen sterk afgeraden. Niet alleen om het gevaar van deze steile klim (het dodental ligt ondertussen op 40) maar ook en des te meer om haar heilige/symbolische waarde die deze rock voor de Anangu te betekenen heeft.
large__MG_9128__1280x853_.jpglarge__MG_9124__1280x853_.jpglarge__MG_9120__1280x853_.jpglarge__MG_9112__1280x853_.jpglarge__MG_9107__853x1280_.jpglarge__MG_9068__1280x853_.jpglarge__MG_9101__853x1280_.jpglarge__MG_9052__1280x853_.jpglarge_DSCN3961.jpg
large__MG_9119__1280x853_.jpglarge__MG_9115__1280x853_.jpgoeps...

oeps...


Even verderop, in de schaduw van haar grote broer Uluru, staan de Olga’s of Katja Tjuta trots te pronken. Hun letterlijke betekenis ‘vele hoofden’ duiden op de 36 rotsen van verschillende groottes die broederlijk naast elkaar staan en waartussen diepe valleien en stille kliffen het uitzicht kleuren!
Sunrise en Sunset zijn uiteraard weer de ideale momenten om de rotsformaties in al haar geuren maar vooral kleuren te bewonderen. De stand van de zon bepaalt het kleurenspektakel. Wij kampten die bewuste dag met zware bewolking, dus het postkaartuitzicht hebben we jammer genoeg niet mogen waarnemen.
large__MG_9133__1280x853_.jpglarge__MG_9135__1280x853_.jpg
large_DSCN3933.jpglarge__MG_9143__1280x853_.jpglarge__MG_9142__1280x793_.jpg
Tot slot, de hamvraag: was Uluru een bezoekje en de bijgevolg verre tocht waard? Best wel. Noem het niet 1 van de 7 wereldwonderen of bombardeer haar niet tot de must – see in Australië, maar noem haar naar wat ze waard is: een grote rots met een verhaal in een kleurrijk landschap waarlangs je mooie wandelingen kan maken! Onze korte doortocht in Northern Territory (3 staten reeds bereden, check check!) begon en eindigde met de rots. Vanaf nu zouden we alweer zuidwaarts trekken, Adelaide en haar veelzijdige omgeving tegemoet.

Geplaatst door sacha jay 17:12 Gearchiveerd in Australië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint